Előfizetői tartalom

FED kamatprognózis - jövő év közepén már kamatemelés

Portfolio
A legutóbbi makrogazdasági adatok egyelőre nem mutatnak trendfordulót az USA gazdaságában, a lefelé mutató növekedési trend folytatódik. A recessziót a FED agresszív kamatcsökkentési politikája ellenére sem sikerült elkerülni. Az eltúlzott beruházások, a jelentős készletállomány növekedés a 30 USD feletti olajárakkal már korábban is jelentős problémákat okozott a gazdaságban, melyet a technológiai lufi kipukkanása, a szeptember 11-i terrortámadások tovább fokoztak. Az eszközárak jelentős csökkenése a keresleti oldal számottevő gyengülését okozták, a növekvő munkanélküliség a fogyasztói hajlandóság érdemi csökkenéséhez vezetett.

A FED már az év elején felismerte a veszélyt, és agresszív kamatcsökkentési politikába kezdett. Január elejéhez képest a FED Funds Rate irányadó értéke 450 bp-tal csökkent. Kamatvágás összesen 10 alkalommal történt.Mint fentebb említettük, egyelőre nem látszanak a fordulat jelei a gazdaságban. A laza fiskális és monetáris politika teremtette feltételek mellett azonban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés