Előfizetői tartalom

Mi történt a forinttal 2003-ban?

Portfolio
A forintot jelentős volatilitás jellemezte 2003-ban. Az év egy erős spekulációs támadással indult, amely az árfolyamrendszer feladását kívánta kikényszeríteni. Ezután egy csendes intervenciós időszak következett, melyet nem sokkal egy igen inkonzisztens lépés, a sávközép eltolása követett. A sávcentrum áthelyezése jelentős bizonytalanságot keltett és bizonyos spekulációra is alapot adott, mely novemberben jelentős árfolyamgyengüléssel végződött. Az utóbbi két esemény következtében a jegybanknak 600 bázisponttal kellett kamatot emelnie a forint védelmében, miután januárban 300 bázisponttal kamatot vágott a sáv elleni támadás miatt.

Spekulációs támadás a sáv erős irányba való eltolása érdekében: 200 bázispontos kamatvágás. Január 16-án és 17-én a Magyar Nemzeti Bank két lépésben 100-100 bázisponttal csökkentette az irányadó jegybanki kamatot 8.5 százalékról 6.5 százalékra annak érdekében, hogy a sáveltolásra - azaz a forint erősödésére és az árfolyamrendszer megváltóztatására - játszó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés