Előfizetői tartalom

Nyüzsgés a forintpiacon - mit csinálnak a profik?

Portfolio
Az elmúlt hetekben jelentős élénkülés következett be a forintpiacon, a korábbi hónapokra jellemző napi 100-150 milliárd forintos azonnali (spot) piaci forgalom 200 milliárd forint fölé nőtt. Az igen kedvezőtlen költségvetési hírek kormány általi bejelentése óta a külföldiek nettó mintegy 275 milliárdnyi forintot adtak el külföldi fizetőeszköz ellenében, mely a jelentős kötvénypiaci hozamemelkedésben, illetve a forint/euró árfolyam gyengülésében is megmutatkozott. Mindezek mellett még egy érdekes folyamat megfigyelhető az MNB által ma megjelentetett ábrakészletben: a külföldiek nettó devizaswap-állománya néhány hét alatt közel 400 milliárd forinttal emelkedett meg.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy a spot devizapiaci forgalom a legutolsó adatok szerint (ötnapos mozgóátlag alapján) 220 milliárd forint közelébe emelkedett. Hasonló nyüzsgéssel utoljára március közepén, azt megelőzően 2003. végén találkozhattunk. A grafikon arra is rámutat, hogy a devizaswap (devizacsere) ügyletek volumene lényegesen nagyobb, mint a spot piaci forgalom.A...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái