Előfizetői tartalom

Ez még csak a kezdet? - Veszik, mint a cukrot a magyar állampapírt a külföldiek

Portfolio
A forint október elején elindult jelentős erősödésével párhuzamosan a magyar állampapírpiacon is látványos változások következtek be: főként a közép- és hosszúlejáratú papírok hozama határozott csökkenésnek indult, míg a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya, illetve portfoliójuk átlagos hátralévő futamideje erőteljes emelkedésbe kezdett. A folyamat oda fejlődött, hogy előbb október közepén a portfolió átlagos hátralévő futamideje eddig nem tapasztalt szintre (4.5 év fölé) emelkedett, majd határozottan csökkent. Ezzel párhuzamosan viszont a múlt csütörtöki adatok szerint a külföldiek kezében lévő magyar állampapírok állománya történelmi csúcsra, 2919 milliárd forintra ugrott. Ez utóbbi azt jelenti, hogy másfél hónap alatt (október eleje óta) mintegy 230 milliárd forinttal nőtt a külföldiek állománya, amely igencsak figyelemre méltó fejlemény. Érdemesnek tartjuk, hogy röviden utánanézzünk az okoknak és vázoljuk a kilátásokat.

Kezdjük a fundamentumokkal!. Az utóbbi hetekben a konvergencia-alapok (elsősorban német szereplők) felől tapasztaltunk vételi érdeklődést; emellett korábban eléggé short pozícióban volt a piac, tehát ez és a forint határozott erősödése is támogatta a külföldiek lendületes állampapír-állomány gyarapodását - foglalt össze néhány fontosabb okot érdeklődésünkre egy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés