Előfizetői tartalom

Keresztbe tesz-e az MNB a költségvetésnek, ha kamatot emel? - ÁKK reakció

Portfolio
Közel egy hónapja jelent meg a Portfolio.hu hasábjain az az elemzés, amely elsősorban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértőinek háttérszámításaira támaszkodva a jegybanki kamatemelések és az államháztartás kamatkiadásainak összefüggéseit vizsgálta. Cikkünk fő üzenete az volt, hogy minél inkább építi egy kamatlépés a monetáris politika hitelességét, antiinflációs elkötelezettségét, annál jobban mérsékli a hosszú állampapírhozamokat, és csökkenti a jövőben várható kamatkiadásokat; összességében tehát közép távon "jót tesz" a költségvetésnek, ha szigorú a jegybank. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két szakértője által készített, a Portfolio.hu-nak eljuttatott reakció egyetért ezen elméleti tételekkel, ugyanakkor kétségbe vonja, hogy ezen feltevések a magyar tapasztalatok alapján egyértelműen igazolhatóak lennének. Az alábbiakban az ÁKK elemzését változtatás nélkül közöljük.

Az oldalunkon egy hónapja megjelent cikk:Kapcsolódó cikkünk2008.06.06 13:50 Keresztbe tesz-e az MNB a költségvetésnek, ha kamatot emel? Érthetetlen megközelítés. "A Portfolio.hu hasábjain néhány hete megjelent cikkre szeretnénk reagálni. Ez a cikk - mely jegybanki háttérszámításokra hivatkozott - a jegybanki kamatemelések költségvetési kamatkiadásokra gyakorolt hatásait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés