Deviza

Hatalmasat bukott a forint a svájci listán

Portfolio
Az októberi hónap legnagyobb vesztese volt a forint a Credit Suisse elemzői által havi rendszerességgel készített felmérésben. A hazai fizetőeszköz vonzereje ugyanis hatalmasat csökkent az előző hónapban, melynek következtében az utolsó helyre esett vissza a 17 feltörekvő piaci deviza rangsorában. A forint sokkal rosszabb megítéléséért a költségvetési fejlemények felelősek - derül ki a svájci nagybank összeállításából.
A forint számára szomorú eredménnyel végződött a Credit Suisse elemzőinek októberi felmérése, amelyben ismét 17 feltörekvő piaci deviza "vonzerejét" rangsorolták. A forint megítélése ugyanis drámaian romlott az elmúlt egy hónapban: a szeptemberi -1 pont után -5 pontot kapott a CS stratégáitól 11 mutató alapján. Ezzel a hazai fizetőeszköz vonzereje rég nem látott mélypontra zuhant.

Hatalmasat bukott a forint a svájci listán
A forint vonzerejének látványos októberi zuhanása megmutatkozott a forint euróval szembeni árfolyamában is: az előző hónapban szokatlanul széles, 20 forintos sávban ingadozott a kurzus.

Hatalmasat bukott a forint a svájci listán
A 17 deviza rangsorát továbbra is az orosz rubel vezeti, a második és harmadik helyen azonban történtek változások. A lengyel zloty a korábbi negyedik helyről a másodikra tudott felkapaszkodni, míg a brazil reál elképesztő szárnyalást mutatott. A szeptemberi utolsó helyről 10 pontot javítva a képzeletbeli dobogó harmadik fokára ugrott fel.

Hatalmasat bukott a forint a svájci listán
A Credit Suisse elemzői a brazil fizetőeszköz megítélésének javulását a jegybank legutóbbi lépéseivel hozzák összefüggésbe: a központi bank interveniált a reál leértékelődésének megfékezése érdekében. Emellett a bank közgazdászai felfelé módosították a brazil alapkamatra vonatkozó előrejelzésüket.

A bank szakértőinek friss összeállításából az is kiderül, hogy a forint vonzerejének mélyrepülése a költségvetési fejleményekkel függ össze.

Hatalmasat bukott a forint a svájci listán
A svájci nagybank modelljével kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy havi rendszerességgel vizsgálja, hogy 11 piaci, illetve makrogazdasági paraméter alapján milyen értékelés adható a 17 feltörekvő piaci devizának. Minél magasabb pontszám adódik, annál inkább elmondható, hogy a deviza mögötti tényezők annak felértékelődése irányába mutatnak.

Miért bukott a forint?

A forint októberben a tizenegy mutató közül négy esetben kapott értékelést és ebből adódott a -5 pontos összesített értékelés:

- a forint vonzerejét (akárcsak szeptemberben) a rosszabb növekedési kilátások és az ipari termelés romlása is 0,5-0,5 ponttal csökkentette

- új elemként jelent meg, hogy a várható költségvetési egyenlegre vonatkozó -2 pontos értékelés, valamint

- az elmúlt három hónaphoz viszonyított költségvetési egyenleg romlása, ez szintén -2 pontot ért a CS elemzőinél.

Az elmúlt hetekben egyre több elemzőház és piaci szakértő figyelmeztetett a romló költségvetési folyamatokra és a 2012-es költségvetési hiánycélt övező fokozódó kockázatokra. A Nemzetgazdasági Minisztérium minden bizonnyal részben a kételyek eloszlatása érdekében mutatta be friss angol nyelvű anyagában részletesen a kormány jövőre tervezett intézkedéseit.

Kik szólaltak meg eddig? 2011.10.05 11:22 Elfújta a szél a tavaszi csomagot, de így sem kell aggódnunk 2011.10.14 15:29 Londoni figyelmeztetés: nehéz lesz teljesíteni a 2012-es hiánycélt (2.) 2011.10.18 16:59 Jól jönne egy új IMF-csomag - vélik Londonban 2011.10.21 06:42 Boncolgatják a kormány csomagját - Ez marad belőle 2011.10.29 13:25 Így borulhatnak a kormány terveiHatalmasat bukott a forint a svájci listán
A Credit Suisse a minden hónap végén elvégzett értékelése alapján azt ajánlja ügyfeleinek, hogy a három legmagasabb pontszámú devizát vegye a három legalacsonyabb pontszámú devizával szemben, azaz az október végi értékelés alapján a magyar forintot, a dél-afrikai randot és a mexikói pesót eladásra javasolja az orosz rubel, a lengyel zloty és a brazil reál ellenében.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forintdevizaárfolyam