Deviza

Határ a csillagos ég? - Elemzők a forint zuhanásáról

Portfolio
A jegybanki intervenció lehetőségéről, a hitelesség csorbulásáról, de közben az eddig megszokott 25 bázispontosnál nagyobb kamatcsökkentés lehetőségéről is kifejtik álláspontjukat friss helyzetértékelésükben londoni szakértők. Az alábbiakban ezeket csak röviden ismertetjük.
A piac végre megértette, hogy komoly veszélyről van szó, a monetáris politika teljes átalakításáról - kommentálta a tegnapi forintesést a Bloombergnek Luis Costa. A Citigroup londoni stratégája szerint ez az átalakítás gyengítheti a jegybank, mint intézmény hitelességét.

Timothy Ash, a Standard Bank londoni stratégája tegnapi kommentrájában azt írta, hogy az alacsonyabb februári (tegnap közzétett) inflációs adat abba az irányba hajtja a Magyar Nemzeti Bankot, hogy március végén 50 bázisponttal 4,75%-ra csökkentse az alapkamatot (az eddig megszokott 25 bázispont helyett). Várakozásai szerint a tovább gyengülő forint mellett az MNB devizapiaci (forinterősítő) intervenciót hajt végre.

Az eddiginél nagyobb, 50 bázispontos március végi kamatvágásra számított tegnap kiküldött kommentárjában a Royal Bank of Scotland elemzője. Phoenix Kalen a Bloomberg szerint megjegyezte, hogy nagy az esélye egy akár 100 bázispontos csökkentésnek is. Az RBS szakértőjének meglátása szerint Matolcsy György új jegybankelnökként nem a puha, hanem az erőteljes kezdést preferálhatja az intézmény élén.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője tegnap este kiküldött anyagában Orbán Viktor kormányfő tegnapi szavai alapján megismételte azon meglátását, hogy a kormány a devizahiteles probléma (részleges) rendezése után a forint leértékelésére törekszik.

A Bank of America Merrill Lynch londoni stratégái szerdai hírlevelükben a vártnál alacsonyabb inflációs adat kapcsán azt hangsúlyozzák, hogy a jövőbeli kamatcsökkentéseket akadályozhatja a forint gyengélkedése. Szóbeli intervenciót sem tartanak kizártnak, ha tartós lesz a gyengülés. Fontos pszichológiai szintnek tartják a 320-as szintet, ezért azt valószínűsítik, hogy itt már megáll a kamatcsökkentési ciklus.

Bámli Károly, a Commerzbank budapesti Treasury Sales csapatának tagja ma délelőtti devizapiaci kommentárjában úgy fogalmaz: "Készül a tavalyi 307 fölötti csúcs támadására az árfolyam. A 300-as alaptábor elhagyása után, a 306-os régióban tart pihenőt a gyengülés. Ha sikerül elérni a tavalyi rekordszinteket, akkor a határ a csillagos ég. Addig is a 310-es szint lehet a következő megálló." A további jegybanki kamatcsökkentéssel kapcsolatban megjegyzi: "Az eddig gondolt 25 bázispontosnál esetlegesen nagyobb mértékű kamatcsökkentések hatására fokozott gyorsasággal olvadna a kamatelőny, ami egy piaci turbulencia esetén jelenthetne problémát a forint árfolyamában. Bár az év eleji szintekhez képest a közel 5,5%-os gyengülés (ebből 4,2% a hónap eleje óta jött össze) soknak tűnik, de ezt a gyengülést, a korábbi esetekkel összehasonlítva, most nem kísérte az állampapírhozamok hasonló emelkedése, ami talán bizakodásra adhat okot egyelőre. Kérdés meddig tart ez az állapot." Amint az alábbi ábrán látszik: a forint egyre gyorsuló esésével párhuzamosan a forintalapú 10 éves államkötvény hozam most nem "tartott lépést". Az állampapírpiaci, csődbiztosítási piac friss fejleményeiről tegnapi körképünk:

Határ a csillagos ég? - Elemzők a forint zuhanásáról
Az eddigi 308-ról 320-ra emelte ma kiadott frissített ajánlásában a forint short pozícióra vonatkozó célárát a Societe Generale londoni stratégája. Guillaume Salomon emlékmeztet arra, hogy már a január 18-i ajánlást is azzal támasztották alá, hogy Matolcsy György jegybankelnökké kinevezése az inflációs célkövetésen és stabil fizetőeszközön alapuló monetáris politikát kérdőjelezheti majd meg a befektetők fejében és úgy látja, hogy ezek a félelmek mozgatják most az árfolyamot.

Ők arra számítanak, hogy a január 18-án 292,4-nél nyitott long EUR/HUF pozíció még nagyobb profitot hozhat, ezért nem zárják le 308-as céláron a pozíciót, hanem a célárat 320-ra emelik, míg a stop loss szintet 299,8-ra húzzák fel. Megjegyzik azonban, hogy a 312-es, illetve 315-ös szint körül kiemelten figyelnek majd, mivel lehet, hogy a kormány felől valamilyen piacnyugtató jelzés érkezik. Ez lehet például az, hogy az elmúlt két héten tapasztaltnál piacbarátabb kommunikációra váltanak, de a SocGen stratégája nincs meggyőződve arról, hogy a kormány ezt valóban meg is fogja tenni.

Határ a csillagos ég? - Elemzők a forint zuhanásáról
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100as forint mnb