Deviza

Magyarország a tűzzel játszik

Portfolio
Soha nem voltam olyan optimista, mint most - mondta Steen Jakobsen, a Saxo bank vezető közgazdásza egy tegnapi rendezvényen. Jakobsen szerint a gazdasági világkép már nem lehet rosszabb. Európa adósságválsággal küzd, az Egyesült Államokban költségvetési problémák vannak, a feltörekvő országokban pedig lassul a növekedés. Jakobsen szerint a helyzet Magyarországon sem jó. Magyarország a tűzzel játszik - nyilatkozta a szakértő.
Ennél rosszabb már nem lehet

Steen Jakobsen, a Saxo bank vezető közgazdásza egy tegnapi, budapesti rendezvényen a globális, és a magyar gazdasági kilátásokról beszélt. Előadását azzal a kérdéssel kezdte, hogy hogyan lehet az, hogy a tőzsdén az egekig szöktek az árfolyamok, ugyanakkor a munkanélküliség csúcson van. Elmondása szerint soha nem találkozott még olyan "bika piaccal", amikor emelkedik a munkanélküliség, ennek pedig az lehet az oka, hogy a politikusok túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek a makro oldalra. Magyarországon is ez a helyzet. "Magyarország a tűzzel játszik, mert túlságosan elfoglalt a makro oldallal, és közben keveset foglalkozik a mikro oldallal" - mondta Jakobsen.

Jakobsen szerint a válságnak három szakasza van. Az első szakaszban tagadjuk, hogy válság van, éppen ezért elköltjük azt a pénzt, ami nincs. Utána tiltakozunk a kormány és az előző kormány tettei ellen, végül pedig a tiltakozás olyan formát ölt, hogy a nem létező pénzt kinyomtatjuk. Éppen ezért változás kell, de nem csak Magyarországon, hanem Európában, Kínában, és az Egyesült Államokban is. "Azért pozitív a szemléletem, mert úgy gondolom, hogy ennél rosszabb már nem lehet" - mondta Jakobsen.

A szakértő szerint új monetáris politikára van szükség. Magyarország ennek jó példája. A politikusok nyíltan tagadják, hogy gyengébb árfolyamot szeretnének, de a megtett lépések a forint gyengülésének irányába mutatnak. Az egész világon ez a módi, ugyanis az árfolyam az egyedüli olyan eszköz, amit a politikusok mintegy ugródeszkának használhatnak - emlékeztetett Jakobsen.

Háborúban állnak az országok

A főbb globális, gazdasági tendenciákat illetően három dolgot emelt ki Jakobsen: alacsonyabb energiaköltségeket fogunk látni, Ázsiából és Kelet-Európából a munkahelyek visszatelepülnek az Egyesült Államokba, a feltörekvő piacok növekedésben betöltött szerepe csökkeni fog. Jakobsen szerint a kínai gazdasági modell rossz, az elkölthető jövedelem és a hitelek aránya ugyanis már nem 1:1. 2010-ig párhuzamosan haladt a két görbe, akkor azonban a hitelállomány jelentős ugrásnak indult.

Az eladósodottság globális probléma; fékezi a növekedést. Az Egyesült Államokban a '60-as években még 12 százalékos volt a növekedés, mára ez 3 százalékra esett vissza. A különbséget a megnövekedett adósságállomány adja, mint ahogy Magyarországon, az EU-ban, vagy Afrikában is.

Jakobsen szerint a következő jegybanki lépés az árfolyamok manipulálása lesz. A modern korban kétszer fordult már elő, hogy az angol font jelentősen gyengült, másodjára 2008-ban - emlékeztetett a szakértő. Az új - brit - jegybankelnök vélhetően olyan politikát folytat majd, amelynek hatására gyengülni fog a fizetőeszköz, ami egyébként a II. Világháború óta bevett gyakorlat a világban, de csak Japán és Svájc vállalja nyíltan. Ennek aztán az lesz az eredménye, hogy az egyik ország fizetőeszköze gyorsabban gyengül, mint a másiké, a játszma végkimenetele pedig, hogy visszatérünk a kiinduló pontra. Háborúban állnak az országok - véli a szakértő.

Az év legfontosabb eseménye a német választások

Jakobsen szerint vannak nehezen értékelhető kockázatok. Ezek közül az egyik, hogy Olaszországban jelentősen megnövekedett az EU-ellenes szavazók száma, miközben könnyen lehet, hogy előbb-utóbb Olaszország az Unió segítségére szorul. Ez politikai helyzetet teremt majd.

2013 legfontosabb eseménye a német választások - véli Jakobsen. Elmondása szerint a legérdekesebb, hogy két ellentétes erő van: egyre erősebb azoknak a hangja, akik ellenzik az EU-t, miközben Merkel minden eddiginél népszerűbb, az ellenzék pedig nem igazán versenyképes.

Jakobsen szerint még egy dolog van, amiről nem szabad megfeledkeznünk: az egész világon csökken a növekedés, de leginkább a feltörekvő piacokon, ahol az inflációs félelmek miatt egyre kevesebben hajlandóak befektetni. Idén a növekedés nagyjából úgy fog alakulni, mint 2012-ben. Jelenlegi - eurózónás - prognózisunk egybe esik a konszenzussal. Év elején még jóval magasabb növekedést feltételeztünk, ami Magyarország szempontjából azért fontos, mert sokat exportál Európába. Jakobsen szerint 2013-ban Magyarországon az összes mutató rosszabb lesz, mint 2012-ben, annak ellenére, hogy a kormány pont az ellenkezőjét mondja. A növekedés alacsonyabb lesz, és nem magasabb - tette hozzá.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100as forint mnb