Deviza

Megborul a költségvetés a harmatgyenge forint miatt?

Portfolio
Látványos esést szenvedett el a forint az elmúlt hetekben, melynek következtében az euróval szembeni árfolyam lényegesen eltávolodott az idei költségvetésben szereplő feltételezéstől. A gyengébb forint egyértelműen rontja a költségvetés egyenlegét (elsősorban a növekvő kamatkiadások miatt). Az így keletkező több tíz milliárd forintos elcsúszás nem borítja fel alapjaiban a 2013-as büdzsét, azonban egyáltalán nem jön jól a feszültségekkel teli költségvetés számára.
Sorozatban a harmadik napja tanyázik a 300-as szint felett a forint euróval szembeni árfolyama és ez lényegesen meghaladja a 2013-as költségvetésben szereplő árfolyamfeltételezést. Legutóbb erre Varga Mihály újonnan kinevezett nemzetgazdasági miniszter is rámutatott, amikor úgy fogalmazott, hogy a kormány 285-ös árfolyammal tervezte a büdzsét és ez képezi az egyik horgonyt a gazdaságpolitikában. Szükség esetén megtesszük a szükséges lépéseket - igyekezett hűteni a kedélyeket Varga hétfőn.

Megborul a költségvetés a harmatgyenge forint miatt?

Mikor mennyi?

A tavaly év végén megszavazott költségvetés 283,4 forintos átlagos euróárfolyammal kalkulál. Ez a feltételezés azonban csak októberben alakult ki a kormány oldalán. A költségvetés tavaly nyáron benyújtott eredeti változata ugyanis még 299-es árfolyammal számolt. Szeptemberben a kormány az átlagos (technikai) árfolyamfeltételezését a 271-es szintre csökkentette, bízva az IMF-megállapodás hatásában.

Az első Matolcsy-csomag ismertetésekor azonban az is kiderült, hogy árfolyamprognózisát 283,4 forintra emelte vissza a kormány.

Mekkora lyukat üthet a gyenge forint?

Idén a forint euróval szembeni átlagos árfolyama már 294-nél jár, ami bő 10 egységgel haladja meg a kormány technikai feltételezését. A gyengébb forint több csatornán fejti ki hatását a költségvetésre és összességében egyértelműen negatívan hat az egyenlegre. Leginkább a kamatkiadásokat dobhatja meg a magasabb árfolyam, hiszen az államadósság jelentős része devizában denominált. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly szeptemberi kalkulációit alapul véve (miszerint 5%-os felértékelődés számításaik szerint 38 milliárd forintos kamatkiadás-csökkenéssel jár) azt mondhatjuk, hogy a tartósan gyengébb forint (árfolyamtól függően) néhány tíz milliárd forinttal növeli az állam kamatkiadásait. A legrosszabb forgatókönyv esetében, amikor is 320-ig szaladó és év végéig ott is ragadó euróárfolyamot feltételezünk, 82 milliárdos kamatkiadás-növekedés következik be.

Megborul a költségvetés a harmatgyenge forint miatt?
A fenti táblázat alapján az látható, hogy a gyenge forint forgatókönyvtől függően 40, 60, vagy 80 milliárd forintos romlást okozhat a kamatkiadások oldalán. Ez első ránézésre nem tűnik nagy elcsúszásnak a központi költségvetés 871 milliárd forintra tervezett deficitelőirányzatához képest, vagy a 400 milliárd forintos költségvetési "extratartalékhoz" képest. Azonban a legrosszabbkor érkezik a feszültségekkel teli költségvetés számára, ugyanis több más kockázatos tétel is veszélyezteti az idei költségvetési cél teljesítését.

Aknák a büdzsében Az év elején számos kockázat jelentkezett az idei költségvetést illetően: e-útdíjjal kapcsolatos bizonytalanságok, pénztárgépek online bekötése, átvállalt minimálbér-emelés, felsőoktatás támogatásának emelése, tervezettnél alacsonyabb növekedés, MÁK tranzakciós illetékbevétele, gazdaság fehérítését célzó intézkedések, adóbevételek elmaradása a rosszabb makropálya miatt.

A kamatkiadások csatornája mellett más tételeket is módosít a magasabb euróárfolyam a 2013-as költségvetésben, igaz kisebb mértékben. Így a gyengébb forint növeli a nemzetközi tagdíjakat, az EU felé fennálló befizetési kötelezettséget és a rendelkezésre állási díjakat.
brexit0923
weworkiroda2
EKB épület
Az építkezésekről csábítja át a munkásokat a konkurencia
nyugdíjas parlament
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_1457337218