Előfizetői tartalom

Megijedtek az eurózóna államkötvényesek a ciprusi hírre

Portfolio
A ciprusi mentőcsomag tartalmának negatív piaci üzenete miatt más bajban lévő eurózóna periféria országok államkötvény piacain is hozamemelkedés alakult ki, igaz ennek mértéke nem volt drámai eddig. Elképzelhető azonban, hogy a következő napok fejleményei alapján a kockázatkerülés még inkább felerősödik, azaz idő kell ahhoz, hogy a befektetők mérlegelni tudják a ciprusi folyamatok szélesebb eurózónára gyakorolt hatásait.

A pénzügyi fertőzést az magyarázza, hogy ha a ciprusi parlament esetleg elutasítaná holnap a bankbetétekre is kivetendő illetéket és más lépéseket (ez nem zárható ki a széleskörű társadalmi tiltakozás miatt), akkor az országnak nem maradna más választása, mint az államcsőd bejelentése és az eurzónából való kilépés. Ez pedig igen rossz fényt vetne az egész eurózónára...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés