Előfizetői tartalom

Szépen vitték a magyar kötvényeket - Mire volt ez elég?

Az idei első negyedév végéig bő 400 milliárd forintért tudott forintalapú államkötvényeket értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ, ami az időarányosan indokoltnál csak kissé kedvezőbb, de ha a tavalyi értékesítési folyamatokhoz viszonyítunk, akkor szép teljesítményről beszélhetünk - derül ki a Portfolio.hu vizsgálatából. Főként az első negyedév elején volt fokozott a feltörekvő kötvénypiacok iránti befektetői érdeklődés és ez, illetve a magyar jegybanki kamatcsökkentési várakozások rendkívül alacsonyra süllyesztették a kötvényaukciókon kialakult átlaghozamokat. Az elérhető hozam a kockázatok tükrében azonban a jelek szerint már kezd túlzottan alacsony lenni egyes külföldi befektetőknek, hiszen a február közepi nagy kötvénylejárat után is folyamatosan nettó eladók voltak a magyar állampapír piacon. Ez március végére oda vezetett, hogy bő öthavi mélypontra esett a külföldiek forintalapú magyar állampapír állománya és aránya.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a kéthetente esedékes kötvényaukciókon, illetve délutáni tendereken év eleje óta összesen 404 milliárd forintnyi, fix kamatozású államkötvényt értékesített. Ebből mintegy 185 milliárd forintot a 3 éves, 126 milliárdot az 5 éves, 85 milliárdot pedig a 10 éves papír tett ki. (Alábbi cikkünkben eltekintünk az 5 éves változó kamatozású...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés