Előfizetői tartalom

Áprilisban újra népszerű volt az euróalapú lakossági kötvény

Portfolio
A márciusi nagy állomány visszaesés után - ami feltehetően egy nagy intézményi ügyfél visszaváltásához volt köthető - áprilisban ismét dinamikusan nőtt a Prémium Magyar Euró Államkötvény állománya, azaz a PEMÁK. Az ÁKK késő délutáni közleménye szerint az év negyedik hónapjában 104,5 millió euró értékben vásároltak a két sorozatból a befektetők, így azok együttes állománya a hónap végére 1,082 milliárd euróra emelkedett. Az ÁKK emlékeztet arra, hogy a népszerű 2016/X névre hallgató papír forgalmazását a holnapi nappal lezárja, mivel a népszerűség miatt annak kibocsátási keretét már többször megemelte és az már csaknem elérte az 1 milliárd eurót. Emiatt egy új papírt hirdet meg 2016/Y névvel, amelynek kamatprémiuma az előző két sorozatnál (2,5%-pont) már kisebb, 2,25%-pontos lesz.

Az ÁKK közleménye szerint a befektetők a negyedik hónapban csupán 12 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből, azaz az állománynövekmény döntő részben vásárlásokkal függött össze. A teljes állományból április végén a háztartások részaránya 18 %, a belföldi intézményi befektetőké 77,5 %, a külföldieké pedig 4,5 %-os volt. Az ÁKK Zrt. márciusban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés