Deviza

Rogán: A kajmán-szigeteki cég nem offshore

Portfolio
Egyre több ország területén válik elérhetővé a magyar letelepedési államkötvény - írta a Magyar Nemzet hétvégi számában. Eddig három vállalkozás kapott engedélyt a közvetítésre, egy kajmán-szigeteki, egy ciprusi és egy máltai. A Kajmán-szigetekre bejegyzett cég 40 ezer eurót kér minden letelepedőtől az ügyintézésért cserébe.
A parlament gazdasági és informatikai bizottsága eddig három vállalkozás számára engedélyezte a letelepedési államkötvény külföldi forgalmazását (minden országban csak egy céggel köthet szerződést az Államadósság Kezelő Központ): a Kajmán-szigeteken bejegyzett Hungary State Special Debt Fund, a Máltán alapított Discus Holdings Ltd. és a ciprusi Innozone Holdings Ltd. cégek nyerték el a jogot. Ezek a vállalkozások Kína, Vietnam, Dél-Afrikai Köztársaság, Indonézia, Kenya, Nigéria, Ciprus és India területén benyújtott kérelmeket bírálnak el.

A letelepedési államkötvény vásárlásának folyamata azzal kezdődik, hogy a külföldi állampolgár felkeresi a közvetítő céget, ahol kifizeti a törvényben előírt 250 ezer eurót. Ezt követően a közvetítő átad egy névre szóló, társaság által kibocsátott értékpapírt, valamint egy nyilatkozatot, hogy a közvetítő lejegyzi az adott mennyiségű állampapírt, ha az ügyfél megkapja a tartózkodási engedélyt.

"A külföldi ezután a két igazolással, ügyvédi meghatalmazással és az érvényes útlevelével felkeresi a legközelebbi nagykövetséget, ahol helyben kitölti és aláírja a Bevándorlási Hivatal letelepedési engedély igényléséhez szükséges formanyomtatványát. Ezzel párhuzamosan megtörténik a biometrikus azonosítás, vagyis többek között ujjlenyomatot vesznek az ügyféltől" - magyarázta a folyamat lényegét a lapnak Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki azt is hangsúlyozta: minden külföldinek át kell esni a BÁH szigorú vizsgálatán.

Arra a felvetésre, hogy az egyik közvetítő vállalkozást miért az adóparadicsomnak számító Kajmán-szigeteken jegyezték be, a kormánypárti politikus elmondta: a cég nem offshore, mert ismertek a tulajdonosai. Megismételte: a fő tulajdonos a kínai Wanhua cég vezetője, Simon Mu, továbbá Boros Attila, Lian Wang és Jonathan Chan.

A lap cikkéből az is kiderül, hogy a kajmán-szigeteki cégnek működik a honlapja, ahol részletesen elmagyarázza a letelepedési államkötvény vásárlásának folyamatát. A honlap szerint az ügyintézésért 40 ezer eurót kér el a közvetítő vállalkozás. A közvetítő cég emellett azon is nyer, hogy az adósságkezelőtől diszkontáron jut hozzá az államkötvényhez (a jelenlegi hozamok mellett 221 ezer euróért), míg a letelepedő 250 ezer eurót fizet a közvetítőnek. Vagyis a teljes haszon egy befektetőre számítva megközelítőleg 70 ezer euró, ami 20 millió forint.

Rogán: A kajmán-szigeteki cég nem offshore
A Hungary State Special Debt Fund honlapja már üzemel és tájékoztat
Rogán Antal ennek kapcsán elmondta, hogy a vállalkozásokra bízták, hogy milyen haszonkulccsal dolgoznak, bár ügyvédi, marketing és egyéb költségeik is vannak. Megjegyezte azt is, hogy óriási verseny uralkodik az országok között: a bolgár, görög, spanyol, kanadai és portugál állammal kell versenyezzen Magyarország. Szerinte a magyar program azért is vonzó, mert nem köti ingatlanvásárláshoz a letelepedést.
  

A letelepedési államkötvény kapcsán számos kérdés felmerül, amelyek közül csak a legfontosabbak: miért van szükség az adott konstrukció szerinti közvetítő cégekre, miért juthatnak hozzá diszkont áron a cégek a papírhoz és arra miért tehetnek még rá busás közvetítői jutalékot is, fizet-e esetleg a magyar állam a közvetítő cégeknek közvetítői jutalékot is. (Az euróalapú lakossági államkötvény (PEMÁK) kapcsán a forgalmazói jutalék sajtóértesülések szerint 1% körüli.) Az is érdekes, hogy a fenti három céget offhore paradicsomokban jegyezték be, illetve az is, hogy ha deklaráltan a forintalapú források felé igyekszik elmozdulni a magyar állam az adósságfinanszírozásban, akkor miért von be ilyen (a letelepedők számára vonzó) feltételekkel 5 évre szóló euróalapú forrásokat, amely során ráadásul nemzetbiztonsági kockázatok is nőhetnek, miközben a letelepülők hozzáférhetnek a közszolgáltatásokhoz is. Azt is érdemes végül megjegyezni, hogy az euróalapú forrásbevonás amellett következik be, hogy közben az állam devizaalapú forrásai viszonylag magasak jórészt a sikeres PEMÁK-értékesítés miatt.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
100as forint mnb