Deviza

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)

Portfolio
Miközben az Egyesült Államok esetleges csődje most a legfontosabb téma a nemzetközi piacokon, aközben a magyar állam csődjének piacon árazott esélye egyéves mélypontra süllyedt az utóbbi napokra. Ez bizonyára támogató erő volt a forint számára is, amely az utóbbi hetek jelentős külpiaci hangulati ingadozásait egészen jól viselte. Egy ma közzétett felmérés szerint egyébként a harmadik negyedévben Magyarországon csökkent az egyik legintenzívebben a csődkockázat piaci árazása a régiós országok közül és ezzel a 18.-ról a 20. helyre csúsztunk vissza a világ legkockázatosabbnak tartott országainak rangsorában.
A kora délutáni állapot szerint jelentősen (9 bázisponttal, azaz 22%-kal) csökkent az 5 éves amerikai CDS-ár, azaz az Egyesült Államok következő 5 évi esetleges nemfizetése elleni piaci biztosítás éves díja. Ez a változás még azt megelőzően alakult ki, hogy délután fél 4 tájban újra a demokraták a és a republikánusok közötti álláspontok távolodásáról érkezett hír. A változó helyzetről szóló, folyamatosan frissülő cikkünk itt érhető el:

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
Amennyiben nem a napon belüli mozgásokat vizsgálunk, akkor azt látjuk, hogy az USA esetén a piacok aggodalmát jobban megragadja például az 1 éves CDS alakulása (vagy a következő 1 évben lejáró kincstárjegyek hozamának ugrása), illetve a VIX-index mozgása. A piacok ugyanis attól tartanak, hogy rövid távon, a következő hetekben állhat elő olyan helyzet, amikor az USA nem lesz képes bizonyos kifizetési kötelezettségeinek eleget tenni, azaz egy esetleges csődhelyzet rövid távon állhat elő.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
Az amerikai csődkockázati aggodalmak mellett számunkra egy másik érdekes folyamat is kirajzolódik, mégpedig a magyar csődkockázati aggodalmak fokozatos enyhülése az utóbbi hetekben. Ez tegnapra oda vezetett, hogy 263 bázispont körüli szinten csaknem napra pontosan egyéves mélypontra esett a magyar állam következő 5 évi nemfizetése elleni biztosítás éves díja (köznapi nevén 5 éves magyar CDS-felár). Amint az alábbi ábrán látszik: ezzel párhuzamosan csupán néhány bázispontra járunk attól, hogy az 5 éves magyar eurókötvény német feletti felára kapcsán bő kétéves mélypontról beszélhessünk. Ezen a fontos kockázati mutatószámok süllyedése bizonyára lényeges szereppel bírt a forint utóbbi hetekben látott viszonylagos stabilitásában, illetve enyhe erősödésében a hullámzó külpiaci környezet mellett is.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
Lényeges azonban nemzetközi perspektívába helyezni a magyar országkockázati mutatószámok alakulását, ugyanis máshol is látunk javulást, illetve több hónapos/éves mélypontok körüli árazásokat. Az alábbi ábrán például az látszik, hogy a magyar felárral párhuzamosan az eurózóna két nagy periféria országának csődje elleni biztosítás ára is szépen süllyedt (többéves mélypontokra), ami az erősödő eurózóna konjunktúrával, az emiatt növekvő esélyű adósság visszafizetéssel szorosan összefügg. A folyamathoz (a jövőbeli költségvetési megszorítások szükségességének háttérbe szorulásához) tartozik az is, hogy a spanyol és az olasz tőzsdék a nyomott árazást elkezdték ledolgozni és az utóbbi hetekben jelentősen emelkedtek, és mostanra többéves csúcsokra kapaszkodtak.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
Nemcsak a főbb nyugat-európai, hanem a térségünkhöz tartozó főbb piacokon is látszik a kedvező, illetve javuló csődkockázati árazás. Az utóbbi hetekben a magyarral együtt a román 5 éves CDS-felár is ereszkedett, miközben a horvát mutató (amellyel a magyar hónapokig szorosan együtt mozgott) a szlovénnal együtt viszonylag magasabb szinteken ragadt.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
Az utóbbi hetekben a legérdekesebb sztori a térségünkben az ukrán államcsőd esélyének ugrása, majd csökkenése volt. Keleti szomszédunk kapcsán az okozza a nagyfokú félelmeket, hogy rossz a viszony egyrészt az oroszokkal, másrészt az IMF-fel is (bizonyos követelések nem teljesítése miatt), így kérdéses, hogy a szűkülő pénzügyi mozgástér (pl. apadó jegybanki tartalékok a hrivnya árfolyamának megtartása miatt) mellett kitől számíthatna segítségre.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
A fenti térségi folyamatok (javuló magyar, mérsékelten romló amerikai, jelentősen romló ukrán csődkockázati megítélés) az S&P Capital IQ által ma közzétett harmadik negyedéves globális CDS-piaci körképben is visszaköszön. Ukrajna ugyanis a cég által követett összes ország közül a legnagyobb CDS-felár ugrást produkálta a harmadik negyedév során (310 bázisponttal 1125 bázispontra), ami 38%-os emelkedésnek felel meg. A második legnagyobb csődkockázati valószínűség ugrást az Egyesült Államok mutatta 8 bázisponttal 35 bázispontra, de az alacsony bázis miatt ez 28%-os változásnak felel meg.

Amennyiben a kumulatív csődkockázati valószínűség (CPD) szerint rangsoroljuk a harmadik negyedév végén a világ országait, akkor Argentína mellett Ciprus és Ukrajna állt a "dobogón", míg a legbiztonságosabbnak továbbra is a Norvégia, Svédország és Finnország hármas számított.

Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)


Egyéves mélypontra esett a magyar csődveszély (2.)
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231