Deviza

"Odacsap" az EKB az erős euró láttán? - Látványos mozgás

Portfolio
Nem látok most olyan eszközt az Európai Központi Bank számára, amelyet fel tudna használni az erős euró ellen - többek között ezt mondta egy mai bécsi interjúban Edwald Nowotny, a jegybank Kormányzótanácsának osztrák tagja. A befolyásos jegybankár szavait a piac euróerősödéssel fogadta, hiszen azt olvasta ki belőle, hogy nem kell tartani olyan EKB beavatkozástól, amely a közös európai fizetőeszköz erejének csorbítását célozná. Mivel közben a Reuters-en megjelent egy háttéranyag arról: az EKB megosztott abban, hogy mit tegyen az euró erejének megállítása témájában, így fél óra után a közös európai fizetőeszköz látványos lefordulást mutatott és napi mélypontra esett.
Nowotny az interjúban megjegyezte, hogy bár az eurózóna alacsonyra süllyedt inflációja (1,1% éves szinten) okoz némi aggodalmat, de az inflációs várakozások továbbra is stabilnak (jól horgonyzottnak) mutatkoznak. Közben viszont az euró ereje lefelé szorítja az inflációt, így az EKB-n belüli aggodalmak érthetők is. A közös európai fizetőeszköz a dollárral szemben (a Fed pénznyomtatás miatti dolláresés következtében) kétéves csúcsra ért múlt héten 1,3830-nál. Ezzel párhuzamosan a főbb devizák kosarával szemben (euró index) szintén csaknem két éve nem volt ilyen jó erőben az euró. Ez amellett, hogy a dezinflációt fokozza, kedvezőtlen hatást gyakorol az európai vállalatok pénzügyi eredményeire. Főként a gyengébb versenyképességű vállalatok szenvedhetnek, ami éppen rosszkor jön az éledező európai konjunktúra szempontjából is.

A Reuters által ma délután közölt értesülések szerint megosztottság mutatkozik az EKB-n belül azzal kapcsolatban, hogy a jegybank mit tegyen az erős euró láttán. Ez a cikk viszont Nowotny szavaival ellentétben gyengíteni kezdte a közös európai fizetőeszközt és délután 5 óra után egyhetes mélypontra bukott 1,3750 körül, noha egy órával ezt megelőzően még 1,3810-nél is járt.

Három lehetséges cselekvési forgatókönyvről ír a témában jártas jegybanki forrásokra hivatkozva a Reuters. Egyrészt arról megy a bankon belül a diskurzus, hogy lebegtetni kell annak lehetőségét, hogy az EKB egy újabb hosszú futamidejű refinanszírozási programot indít (LTRO. Ezzel likviditást pumpálna a rendszerbe, letörve így az euró értékét. Másrészt továbbra is szóba jön, hogy nyitva hagyják a további alapkamat csökkentés lehetőségét (ez már így is 0,5%-on, rekord alacsony szinten áll). Ezt a lehetőséget egyébként az elmúlt hónapok kamatdöntő ülésein Mario Draghi EKB-elnök már többször is nyitva tartotta. A harmadik lehetséges forgatókönyv az, hogy a jegybank kivár, azaz "kiüli" a mostani erős euró időszakát konkrét cselekvés nélkül, esetleg szóban jelzi fenntartásait a devizapiaci mozgások kapcsán.

Érdemes egyébként megjegyezni, hogy Draghi éppen egy erre irányuló kérdésre az október eleji kamatdöntő ülésen még azt mondta, hogy a jegybanknak nem árfolyamcélja, hanem inflációs célja van, bár az árfolyam a növekedési és árstabilitási szempontból is fontos. Így tehát Draghi direkt szóbeli intervenciót nem fogalmazott meg az euró árfolyamával kapcsolatban (annak gyengítése irányába, az akkori kifejezés jóval puhább volt, mint amikor februárban 1,37-es EUR/USD mellett már a túlzott euróerősség negatív GDP-növekedési következményeire figyelmeztetett). Az tehát, hogy október elején "elmaradt" az eurógyengítő Draghi-intervenció, szintén érv lehetett abban, hogy a közös európai fizetőeszköz akkor tovább tudott erősödni.Amennyiben egyébként technikai elemzési szemmel nézzük az EUR/USD grafikonját, azt látjuk, hogy az 1,3880-1,3950 körüli zóna igen erős ellenállásnak számít, hiszen itt húzódik több olyan trendvonal is, amelybe beleütközve lefordulhat az euró. Közben pedig a momentumra utaló RSI indikátor az utóbbi napokban 70 fölé emelkedett, ami túlvettségre utalt, így ilyen értelemben érthető az euró lefordulása.

Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
100as forint mnb