Előfizetői tartalom

"Odacsap" az EKB az erős euró láttán? - Látványos mozgás

Portfolio
Nem látok most olyan eszközt az Európai Központi Bank számára, amelyet fel tudna használni az erős euró ellen - többek között ezt mondta egy mai bécsi interjúban Edwald Nowotny, a jegybank Kormányzótanácsának osztrák tagja. A befolyásos jegybankár szavait a piac euróerősödéssel fogadta, hiszen azt olvasta ki belőle, hogy nem kell tartani olyan EKB beavatkozástól, amely a közös európai fizetőeszköz erejének csorbítását célozná. Mivel közben a Reuters-en megjelent egy háttéranyag arról: az EKB megosztott abban, hogy mit tegyen az euró erejének megállítása témájában, így fél óra után a közös európai fizetőeszköz látványos lefordulást mutatott és napi mélypontra esett.

Nowotny az interjúban megjegyezte, hogy bár az eurózóna alacsonyra süllyedt inflációja (1,1% éves szinten) okoz némi aggodalmat, de az inflációs várakozások továbbra is stabilnak (jól horgonyzottnak) mutatkoznak. Közben viszont az euró ereje lefelé szorítja az inflációt, így az EKB-n belüli aggodalmak érthetők is. A közös európai fizetőeszköz a dollárral szemben (a Fed...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái