Deviza

Év végi rali előtt állnak a magyar piacok?

Portfolio
Négy olyan érvet sorolt fel pénteken kiadott elemzésében a Nomura bankház londoni elemzője, Peter Attard Montalto, amelyek megalapozhatnak egy év végéig tartó forinterősödési periódust a nagyon kedvező külpiaci légkör mellett. Ajánlása szerint a 290 körüli tartományig erősödhet a forint az euróval szemben, igaz egyelőre a pozíció mérete azt jelzi, hogy nincs teljes meggyőződése erről a kimenetről. Szintén pénteken adott ki egy feltörekvő piaci elemzést Timothy Ash, a Standard Bank londoni feltörekvő piaci stratégája, aki az idei évben már megszokott tartományban hullámzást várja a forinttól (290-300 között),és közben fundamentális megfontolások alapját két kötvénybefektetési stratégiát javasol.
Milyen szinten érdemes forintot venni?

"Kiéhezve egy év végi ralira? - tette fel a kérdést elemzésének címében Peter Attard Montalto, amellyel arra utalt, hogy bizonyos tényezők hatására könnyen elképzelhető, hogy a most gyengébb szintekre jutott forint visszaerősödhet. Mielőtt azonban konkrét ajánlását kifejtette, emlékeztetett az elmúlt évekbeli, nem mindig túl sikeres magyar piaci ajánlásokra és elnézést kért miattuk. Hangsúlyozta azt is, hogy míg a következő egy-két hónapra pozitív kilátást tud megfogalmazni a magyar piacokkal, hangsúlyosan a forinttal kapcsolatban, addig hosszabb távon továbbra sem optimista, mivel vár gyors gazdasági fellendülést (inkább azt, hogy 2015 után újra 1,5% körülig lassul a GDP-növekedés).

Ajánlása szerint érdemes 298,5 körül forintot venni az euró ellenében, és ha 300,3-ig emelkedne a kurzus, akkor megduplázni a pozíció méretét, célárként pedig a 290-es régiót érdemes "belőni" (304-es stop-loss szint mellett). Megjegyzése szerint azoknál a pozícióknál, amelyekről mostanában erősen meg vannak győződve a bankban, 10 millió dolláros pozícióméret mellett javasolnak nyitni, most viszont kezdetben "csak" 1,5 millió dolláros méretet javasol (amelyet 3 millióra lehet emelni 300,3-as szintig emelkedő árfolyam mellett). Igaz emellé még egy 4 millió dolláros devizaopciót is javasol megnyitni.

Év végi rali előtt állnak a magyar piacok?
Montalto érvelése szerint az alábbi négy tényező mutat abba az irányba, hogy a következő hetekben erősödhet a forint:

1.) Az Európai Központi Bank felől a következő hónapokban további (nem-konvencionális) lazító lépések érkezhetnek, amelyek támogathatják a kelet-közép-európai devizákat (pl. negatív betéti kamatláb a mi régiónk felé is terelhet tőkét).

2.) A magyar piac kínálja a feltörekvő piacok közül most a legmagasabb reálkamatlábat, igaz ennek mértéke tavasztól jelentősen szűkülni fog az infláció várható gyorsulása miatt. Addig azonban a Magyar Nemzeti Bank feltehetően haladhat a kamatcsökkentések útján év végére 3%-ig. Ha viszont jövő év elején nem emelkedik még az infláció és a Fed csak március-április körül kezdi el lassítani az eszközvásárlási programját, akkor Montalto szerint akár 2,6%-ig vághat az MNB a választásokhoz közeledve. A jövő év második felében azonban persze szükség lehet majd kamatemelésekre az egyébként is megemelkedő inflációval párhuzamosan.

3.) Élénkülés jelei mutatkoznak az eurózónában, ez pedig az exportlehetőségek tágulásán keresztül a magyar gazdaságot is magával húzhatja, erősítve így a forintot is, illetve fokozva a kötvények vonzerejét. Az elemző azonban megjegyzi, hogy a várható magyar gazdasági növekedés nagyon kiegyensúlyozatlan (a magánszektorbeli foglalkoztatottság például nem nő, viszont az MNB Növekedési Hitelprogramja most élénkít).

4.) A magyar külső egyensúlyi helyzet (folyó fizetési mérleg) jól néz ki, jelentős többletet mutat, ami támogatja a forintot, igaz az MNB programjának importot felpörgető hatása miatt ez a többlet jövőre lefeleződhet.

A szakértő szerint a forint következő hetekbeli erősödésével kapcsolatos kilátást elvileg veszélyeztetné a készülődő magyar devizahiteles mentőcsomag tartalmaz, de a jelek szerint a kormány azt várja, hogy a jogi bizonytalanságok rendeződjenek (perekben egységes bírósági álláspont). A választási költekezés elvileg veszélyeztethetné ezt a kilátást, de nincs érdemi mozgástere a kormánynak a lazításra (igaz például a családtámogatási rendszer változtatásával lát jeleket az elemző a lazítás irányába), az önkormányzati adósságok második körös átvállalási történetét pedig meglátása szerint már "megemésztette" a piac.

Sávban maradhat a forint - merre tovább kötvényhozamok?

Timothy Ash, a Standard Bank londoni feltörekvő piaci stratégája szerint a friss magyar inflációs adat is lehetőséget ad arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank haladjon a kamatcsökkentés útján és így elérje a 3%-os alapkamatot. Meglátása szerint ezt a várhatóan stabil forint is lehetővé teszi. Ő arra számít, hogy az euróval szemben a 290-300 közötti sávban maradásban jórészt az segít majd, hogy idén és jövőre is jelentős többletet mutat majd a folyó fizetési mérleg, illetve az is ebbe az irányba mutat, hogy a bankrendszeri veszteségek pótlására a külföldi anyabankok újabb feltőkésítéseket hajthatnak majd végre.

A stratéga szerint az MNB Növekedési Hitelprogramjának likviditást bővítő hatása miatt nem kell aggódnia a kötvénybefektetőknek (a likviditásbővítés elvileg a forint gyengítésén keresztül a kötvényeknek sem jó - a szerk.), hiszen várakozása szerint a 2,5%-on szerzett forrás egy része majd államkötvény vételekben is lecsapódhat. Éppen erre alapozva azt javasolja az ügyfeleknek, hogy a jelenleg 5,05% körül mozgó 2019/A kötvényt érdemes megvenni arra számítva, hogy a hozam majd 4,6%-ra csökken (az árfolyam emelkedik, és így nyereséget termelhet - a szerk.).

Egy másik befektetési stratégiát is ajánl az ügyfeleknek Timothy Ash, amit jórészt arra alapoz, hogy a népszerűségnek örvendő mostani kormánypárt gazdaságpolitikája hosszabb távon kedvezőtlen a növekedési kilátások szempontjából. Éppen emiatt a forintalapú 10 éves államkötvényt eladásra javasolja a szintén 10 éves dolláralapú (és lényegében megegyező hozamú) magyar államkötvénnyel szemben.

Év végi rali előtt állnak a magyar piacok?
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy