Előfizetői tartalom

Hatalmas hullámokat keltett a japán beavatkozás

Portfolio
Már hónapok óta biztosra lehetett venni, hogy az idei év leggyengébben szereplő fejlett piaci devizájának címét a japán jen kapja, csupán a hanyatlás mértéke volt kérdéses. Mostanra már látjuk, hogy ez a dollárral szemben a 20, míg az euróval szemben a 25 százalékot is meghaladta egy év alatt. A közös európai fizetőeszköz egyébként az év nyertesének is nevezhető, mert a dollárral szemben a legjobb teljesítményt nyújtotta a fejlett piaci devizák körében. A feltörekvő piaci devizák között a legjobbnak az izlandi korona-izraeli sékel páros bizonyult a dollárral szemben, míg a leggyászosabb teljesítményt a súlyos gazdasági zavarokkal küzdő argentin peso és venezuelai bolivár nyújtotta.

Áprilisban még a felfokozott várakozásokat is jócskán túlszárnyalta a japán jegybank rendkívüli méretű pénznyomtatási programjának bejelentése, amely az egyébként is mélyrepülésben lévő jent jelentősen még tovább gyengítette. Bár a dollárral szemben nyártól volt egy fél éves oldalazó mozgás, év végére újra hanyatló pályára került a japán fizetőeszköz részben...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái