Deviza

Tovább zuhan a líra az elmaradt kamatemelésre (2.)

Portfolio
Egyik kamatlábát sem emelte meg mai döntésével a török jegybank, így a líra azonnal új történelmi mélypontra zuhant a dollárral szemben. Burkoltan azonban mégis drasztikus kamatemelést hajtott végre a török jegybank.
Nagy várakozás előzte meg a feltörekvő piacok iránt érdeklődő befektetők körében, hogy hogyan reagál a török jegybank az elmúlt 1 hónapban mintegy 10%-ot hanyatló lírára. Végül ahogy azt az elemzők többsége várta: nem nyúlt kamatlábaihoz, azaz az egynapos jegybanki hitel kamatlába 7,75%-on maradt.

Tovább zuhan a líra az elmaradt kamatemelésre (2.)
Burkolt kamatemelés

Fontos azonban, hogy burkoltan mégis kamatot emelt a jegybank, mivel bejelentette, hogy azokon a napokon, amikor dollárt ad el a tartalékéból (interveniál), hogy szűkítse a líra likviditást, akkor nem 7,75%-on, hanem 9% körüli kamattal számolja fel az egynapos lírakölcsönt. Ezzel valószínűleg az a célja, hogy nagyobb hatást érjen el az intervencióval és egyre inkább drágítsa azon piaci szereplők számára a líra forráshoz jutást, akik inkább csak spekulatív céllal igyekeznek meglovagolni a hanyatló lírából eredő trendet.

A jegybank azzal indokolta a burkolt agresszív kamatemelést, hogy muszáj szűkítenie a monetáris kondíciókat, mert az 5%-os közép távú inflációs céljának elérésére továbbra is törekszik (a legutolsó adat szerint 7,4%-os volt az év/év ráta, és a hanyatló líra az inflációs kockázatokat ráadásul jelentősen növeli).

A török piaci feszültség hátteréről az elmúlt napokban többször írtunk:Így reagált a piac

Az elmaradt hivatalos kamatemelésre a líra azonnal új történelmi mélypontra hanyatlott a dollárral szemben 2,235-ről 2,27-ig, ami kissé a forintot is gyengítette (303-ig az euróval szemben). Mivel azonban burkoltan mégis kamatot emelt, ezért 2,25-ig visszasüllyedtek a jegyzések.

Tovább zuhan a líra az elmaradt kamatemelésre (2.)


Tovább zuhan a líra az elmaradt kamatemelésre (2.)
Amint az alábbi, bizonyos feltörekvő piaci deviozák dollárral szembeni relatív teljesítményét mutató ábrán látszik: a líra egyértelműen a legrosszabbul teljesítő fizetőeszköz, hiszen tavaly október elejéhez képest 12%-ot hanyatlott, míg a dél-afrikai rand 8,8%-os, a brazil reál 6,1%-os eséssel megúszta. A forint az utóbbi napokban a jelek szerint a gyenge hármas nyomába eredt, igaz még mindig csak 2,3%-os értékvesztésnél jár.

Tovább zuhan a líra az elmaradt kamatemelésre (2.)
Tesla
Katona Bence Hiventures
Frankfurti tőzsde
netflixgettyy
Vörös Tamás
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
100 forint mnb