Előfizetői tartalom

Bekavar a pénzügyi tárca, történelmi mélyponton a rubel

Portfolio
Részben a feltörekvő piacokról történő tőkekivonás, részben pedig az extrém ukrán feszültségek hatására az orosz rubel az elmúlt hetekben intenzív gyengülési hullámon esett át, ma pedig új történelmi mélypontra zuhant. Ezt részben az a friss orosz pénzügyminisztériumi bejelentés is táplálta, hogy tárca szeretné feltölteni a szuverén állami alapokat (devizával), ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy kevesebb napi kerete marad a rubel megvédésére.

Kedden az orosz pénzügyi tárca azt jelezte, hogy a következő 3 hónapban mintegy 6 milliárd dollárral, napi 100 millió dollárra, szeretné feltölteni az állami alapokat (ami devizavásárlással, azaz rubelgyengítéssel jár). Ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy napi 100 millió dollárral kevesebb összegben tud az orosz jegybank rubelvédő intervenciót végrehajtani saját devizatartalékaiból....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés