Deviza

Ezzel tényleg mindent megold a jegybank? (2.)

Portfolio
Londoni elemzők szerint több cél teljesülését szolgálhatja a Magyar Nemzeti Bank új intézkedéssorozata. Ez azonban függ a program részleteitől és a banki szereplők reakciójától. Egyes szakértők szerint jó irányba tett lépésként értékelik a bejelentéseket.
A jegybanki bejelentésre érkezett elemzői reakciókat bővebben a Portfolio.hu angol oldalán, ide kattintva olvashatják.

Átfogó intézkedéscsomagot mutatott be csütörtök reggel a Magyar Nemzeti Bank, melynek célja az ország külső sérülékenységének csökkentése. Ennek lényeges elemeiről és következményeiről részletesen is írtunk, de itt kiemeljük újra ezeket:
  • a forintalapú finanszírozás elősegítésére törekszik a magyar jegybank
  • betétté alakul a jegybank kéthetes instrumentuma, a külföldiek nem parkoltathatják az MNB-nél közvetlenül a pénzüket
  • magyar bankokat is a forint állampapírok felé igyekszik terelni
  • az ÁKK-nak nem kell devizakötvényt kibocsátania, többlet forintkibocsátással reagálhat
Ez csak a kezdet?

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni közgazdásza kommentárjában azt írta, hogy a ma bejelentett intézkedéssorozat is arra emlékezteti a piaci szereplőket, hogy a jegybanktól nem áll távol a posztmodern politika alkalmazása. A mostani lépésekkel is igyekszik monetáris lazítást végrehajtani a jegybank, miközben a kamatok szintjén már az aljához közeledik a sorozat. Az MNB mindezzel támogatni igyekszik a gazdaság növekedését, amíg az inflációs kilátások ezt engedik és emellett egy gyengébb forintárfolyamot is elvisel - véli a szakértő. Meglátása szerint a jegybank a devizatartalék leépítésére is készül, amivel nyereségre tehet szert és ez pedig támogatja a kormány költségvetési politikáját.

Montalto a kéthetes jegybanki kötvény betétté történő átalakítását nevezi a legfontosabb lépésnek. A külföldiek által tartott kéthetes kötvényállományból ugyanis az átalakítás után az összeg vagy külföldre távozik vagy a magyar állampapírok piacára. Közben az ÁKK célja, hogy növelje az adósság lejárati idejét, ezért az elemző szerint a hosszú távú papírok kínálata fog erőteljesebben bővülni. Ebből pedig arra következtet, hogy a rövidebb hozamok erőteljesebben csökkenhetnek. Ez pedig az állam finanszírozási költségeit is csökkentheti. Feltételezése szerint a külföldiek által birtokolt kéthetes kötvényből nem fog nagy összeg külföldre távozni, ám ez a tőke-kiáramlás negatívan érintheti a forintot. Ezt kompenzálhatják a jegybank devizaeladásai, amelyek viszont segítik a forintot. Összességében ezért a változások semlegesek lehetnek a forint árfolyama szempontjából - összegzi az elemző.

Peter Attard Montalto jelentős devizatartalék-csökkentést jelez előre a devizaadósság-leépítés és a devizahiteles csomag következtében. A jelenlegi 34 milliárd eurós szintről 22 milliárd csökkenhet a jegybanki tartalékok szintje. A Nomura közgazdásza szerint a most bejelentett intézkedéscsomaggal egy sort célt kívánt teljesíteni a magyar jegybank és azt jelzi, hogy szívesen nyúl unortodox eszközökhöz a monetáris lazítás és a kormány gazdaságpolitikájának támogatása érdekében. Az elemző kvázi quantitative easing-nek (mennyiségi lazításnak) nevezi az új intézkedéseket, de nem bővül a jegybank mérlege és nem kezd pénznyomtatásba. Új eszközökkel igyekszik rávenni a piacot a hozamok csökkentésére.

Montalto szerint ez lehet az első intézkedéssorozat, amely a következő négy éves parlamenti ciklust jellemezheti. Ennek keretében ugyanis a jegybank és a kormány együttműködve próbálja átstrukturálni a bankszektort a hazai tulajdon irányába, serkenteni a gazdaság növekedését és megoldani a devizahitelesek gondjait - vetíti előre. Az igazi kérdés, hogy meddig tarthat ez az extra monetáris lazítás? - teszi hozzá.

Beleillik a sztoriba?

Ambrus Gábor, a 4cast elemzője pozitívan értékeli a bejelentést abból a szempontból, hogy a devizaadósság csökkentése valósul meg a devizatartalékok terhére, amíg a tartalékok elég fedezetet jelentenek a különböző megfelelőségi ráták szerint. Az alacsonyabb kéthetes eszközállomány csökkenti a jegybank kamatterheit, és így a költségvetés terheit is. Emellett kedvező az elemző értékelése szerint, hogy növekedhet a kereslet a forint alapú állampapírok iránt.

Az intézkedéssorozatnak azonban lehet három negatív következménye is a közgazdász szerint. (1) A kéthetes jegybanki kötvényből kiszorított külföldi tőke (becslések szerint 600-1000 milliárd forint) nem feltétlen áramlik egyenesen magyar állampapírokba. Ennek egy része el fogja valószínűleg hagyni az országot, ami nyomás alá helyezi a forintot. (2) A kéthetes eszközhöz való hozzáférés korlátozása és a kötvények iránti növekvő kereslet (főként a rövid oldalon) csökkenti a carry-pozíciók vonzerejét és ez szintén tőkekiáramlást okozhat. (3) A mostani lépések beleillenek abba a történetbe, hogy a kormány (és a jegybank) gyengébb forintot szeretne látni, ami segítené a gazdaság növekedését. Az elemző úgy véli, hogy rövid távon már ezt fogják beárazni a forint piacán.

Bővít a jegybank

A Morgan Stanley londoni elemzői szintén úgy gondolják, hogy mivel a jegybank már látja a kamatcsökkentési ciklus végét, ezért az új eszközökkel bővíteni akarja a monetáris enyhítés lehetőségeit. Arra is emlékeztetnek, hogy korábban a magyar jegybank nem konvencionális intézkedéseit gyanakodva fogadták a piacon, azonban a mostani kedvező külső pozíció (a folyó fizetési mérleg többlet és a devizatartalék szintjét tekintve) nagyobb mozgásteret ad az MNB-nek.

Összességében az MS szakértői jó irányba tett lépésnek nevezik a jegybank bejelentéseit.

A Morgan Stanley elemzői viszont nem gondolják azt, hogy ezek a mostani intézkedések azt vetítik előre, hogy a gazdaságpolitika gyengébb forintot szeretne elérni. Többen értelmezhetik úgy a mai bejelentést, hogy zöld utat kapott a gyengébb forint politikája, azonban a valóságban nincs arra törekvés, hogy a forint gyengébb szintekre kerüljön - vélik.

Az intézkedéseket úgy lehet értelmezni, hogy a monetáris kondíciókat tovább lazítja a magyar jegybank - mutatnak rá. A jegybanki tartalék csökken, összességében a mérlege szintén csökkenni fog és közben csökkennek a sterilizációs költségei. Ez évente 20 milliárd forintos megtakarítást jelent a jelenlegi kamatszint mellett - kalkulálják.

Irány az állampapírok?

A Barclays felzárkózó gazdaságokra szakosodott elemzői is azt jósolták, hogy a csütörtökön bejelentett intézkedéscsomag likviditást irányít át az MNB-től a piacokra, és ez a pótlólagos likviditás várhatóan a magyar állampapírokban jelenik majd meg, de juthat belőle más eszközökbe is.

Mindezek alapján - és különös tekintettel arra, hogy Magyarország november óta 5 milliárd dollárnyi szuverén kötvénnyel jelent meg a nemzetközi tőkepiacon - jó esély van arra, hogy legalábbis a 2014-es finanszírozási igények fedezésére Magyarország az idén nem tér vissza a külső adósságpiacra - vélekedtek a Barclays londoni közgazdászai az MTI összefoglalója szerint.

Figyelj a részletekre!

Az HSBC londoni szakértői az MNB csütörtöki intézkedéscsomagját kommentálva kiemelték: véleményük szerint a kéthetes MNB-eszköz jellegében tervezett változtatással kapcsolatban az új eszköz paraméterei - vagyis mérete és kamata - jelentik a fő kérdést.

Ha ugyanis például a kéthetes MNB-betétnek lesz felső összeghatára, az növelheti a pénzpiaci likviditást, és így gyakorlatilag a monetáris politika enyhítésének felelne meg.

A hagyományos kamatpolitika terén az HSBC londoni elemzői is várnak még egy 0,10 százalékpontos csökkentést a jövő hétre, ám úgy értékelték, hogy az MNB nem zárta be az ajtót a további enyhítés előtt. A tizenkét havi infláció a múlt hónapban alig 0,1 százalék volt, és a forint is korrigált valamennyit az első negyedévben végbement árfolyamgyengülésekből. Ezek alapján az egyetlen kérdés az, hogy a jövő hétre várt MNB-kamatcsökkentés valóban az utolsó lesz-e - fogalmaztak csütörtöki kommentárjukban az HSBC londoni elemzői. Az MTI beszámolója szerint hozzátették: a gazdasági aktivitási adatok erősödése ellenére sem tudják kizárni az esetleges újabb, májusi MNB-kamatcsökkentést.
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint ötszázas bankjegy