Előfizetői tartalom

Ettől bizony nem lett könnyebb az öreg kontinensen

Portfolio
Néhány hónapja még az eurózónás gazdasági viták kulcstémája volt az euró "túlértékelt" állapota, most viszont, hogy igen sokat gyengült, úgy tűnik mégsem javult igazán a helyzet. Ennek az egyik igen egyszerű oka az, hogy az euró leginkább csak a dollárral szemben gyengült látványosan, kereskedelmi súlyozással valójában már sokkal kevésbé. Ebből pedig az következik, hogy az eurózónás jegybankon a látszat ellenére egyáltalán nem csökkent a nyomás, hogy további lépéseket hajtson végre.

Az elmúlt héten az euró kétéves mélypontjára zuhant a dollárral szemben, de ez mégsem könnyít az eurózóna helyzetén, hiába számított volna erre az Európai Központi Bank (EKB). Az összefüggés márpedig tankönyvszerű volna: a gyengülő árfolyam versenyképesebbé teszi a régiós exportcikkeket és emeli az inflációt az importárakon keresztül - vagyis pont arra a két tényezőre...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés