Deviza

Még a vállalatok adósságát is megvenné az EKB?

Portfolio
Az Európai Központi Bank decemberben arról dönthet, hogy vállalati kötvényeket is vásárol majd az eszközvásárlási programjának keretében - jelentette a Reuters anonim jegybanki forrásokra hivatkozva. Az EKB hétfőn kezdett fedezett kötvényeket vásárolni a francia piacon, de ezen hírek szerint a kockázatosabb eszközöktől sem ódzkodna a jegybank, hogy segítsen az eurózóna helyzetén. Az EKB döntéseire rálátó források szerint már 2015 első negyedévében belekezdhetnének ebbe az újabb akcióba. Az EKB a hírek megjelenését követően tagadta, hogy ilyen döntés született volna.
Az Európai Központi Banknál azon gondolkoznak, hogy a vállalati kötvényekre is kiterjesszék az eszközvásárlási programjukat. A Reuters által idézett belső források szerint már egy ideje foglalkoznak ezzel az eshetőséggel, decemberben pedig akár meg is születhet a bejelentés, mely szerint a vállalati kötvények másodpiacán is vásárlásokba kezdene 2015 első negyedévétől a jegybank.

"Óriási a nyomás a jegybankon, hogy elmenjen ebbe az irányba" - idézte a Reuters az egyik belső jegybanki forrását. Az Európai Központi Bank jelenlegi eszközvásárlási programjának keretében fedezett kötvényeket és eszközfedezetű értékpapírokat tervez vásárolni az EU-18 piacain (Görögország és Ciprus sem kivétel ebben), ugyanakkor a piac szereplői ezt jól láthatóan nem tartják kielégítő válasznak a jelenlegi helyzetben.

Az eurózónás infláció 0,3 százalékon áll a legfrissebb adatok szerint, míg az inflációs várakozások széles körben süllyednek. A gazdasági kereslet ráadásul annyira gyenge, hogy az IMF szerint komoly esély van rá, hogy újabb recesszió köszönt be a régióban.

Az EKB most hétfőtől fogva fedezett kötvényeket kezdett vásárolni - először a francia piacon -, pont az ígéreteinek megfelelően. A fedezett kötvények mögött általában olyan eszközök állnak (például jelzáloghitelek), amik a kibocsájtó csődje esetén is fedezni képesek a konstrukcióban foglalt kifizetéseket. A vállalati kötvények vásárlása tehát ennél egy lényegesen kockázatosabb tevékenység volna a jegybank részéről.

Az EKB szóvivője úgy fogalmazott a Reutersnek, hogy a jegybank döntéshozói nem hoztak ilyenről döntést. Az euró enyhén gyengült a dollárral szemben a hírekre.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100as forint mnb