Deviza

A napokban 800 millió euróért vásárolhattak - Ez sok vagy kevés?

Portfolio
Ma kiderül, hogy mennyit költött az Európai Központi Bank (EKB) fedezett kötvények vásárlására az elmúlt napokban, sőt mostantól minden hét elején nyilvánosságra hozzák majd a számokat. A befektetők minél agresszívebb programot szeretne látni a jegybanktól, ugyanis az eurózóna recesszió és defláció szélén ingadozik éppen. A piaci értesülések szerint az elmúlt napokban 800 millió euró értékben költhetett a jegybank, ha ennél kisebb számot jelentenének ma hivatalosan, az akár komoly csalódást is okozhatna az európai tőkepiacokon.
Frankfurtban délután fél négykor felfedi az övezeti jegybank, hogy pontosan mennyi pénzért is vásárolt az elmúlt napokban fedezett kötvényeket. A dolog azért érdekes különösen, mert az eurózóna a recesszió és a defláció szélén áll, ami indokolttá tenné a minél agresszívebb fellépést. Ráadásul a piac az október eleji bejelentést - mely szerint elkezdenek vásárolni október közepétől - csalódással fogadta. Többet vártak volna ugyanis az EKB-tól egy ennyire rossz helyzetben.

Hírügynökségi értesülések szerint 800 millió euróért vásárolhatott fedezett kötvényeket az EKB az elmúlt napokban (eddig a francia piac került szóba, de más országok piacain is vásárolhatott). A hivatalos számokat mostantól heti rendszerességgel ismerhetjük meg, de így a kezdetek során igen nagy piaci érdeklődés övezi a bejelentést.

Az EKB a tervei szerint 1000 milliárd euróval szeretné bővíteni a mérlegét, ami egyáltalán nem lesz egyszerű feladat, hiszen sem a fedezett kötvények piaca, sem a később induló eszközfedezetű értékpapíroké (ABS) nem kifejezetten nagy a régióban. Piaci becslések szerint a 2600 milliárd eurós fedezett kötvénypiacból pusztán 600 milliárd felelhet meg az EKB minőségi elvárásainak. Emellett az ABS-piacon nagyjából 400 milliárd eurónyi jöhet szóba, vagyis a tervek éppen csak teljesülhetnek.

A befektetők egy része nem tartja elegendőnek az eszközvásárlások ilyen fajtáját, és azt várná az EKB-tól, hogy állampapírokat is vegyen. Ez egyelőre távolinak tűnik, ugyanakkor annak a lehetősége már felmerült, hogy vállalati kötvényeket is vásároljon az övezeti jegybank. Hogy pontosan miként bővül majd a vásárlási programjuk, azt valószínűleg érdemben befolyásolja majd, hogy mennyire marad makacsul alacsony az infláció a régióban. Az októberi HICP-alapú inflációt most pénteken ismerhetjük majd meg.
AlfaTrader - a forex kereskedés új dimenziója
foldgazgetty
volkswagenshutterstock
Alteo klub
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
500 forint ötszázas bankjegy