Deviza

Hatéves mélypontra esett a cseh korona

Portfolio
A vártnál rosszabb inflációs adat következtében a cseh korona 2009. márciusi mélypontjára gyengült az euróval szemben. A deflációs félelmek miatt a cseh valuta további gyengülése várható. A kedvező munkaerő-piaci adatok azonban reményt adhatnak.
A cseh korona a vártnál kedvezőtlenebb inflációs adat következtében 6 éves mélypontjára esett vissza a közös európai fizetőeszközzel szemben: a kurzus utoljára 2009 márciusában tartózkodott a 28-as szinten. A csökkenő hazai infláció, az európai deflációs félelmek és az olajár esésének következtében Csehországban is növekednek az átlagos árszínvonal esésével kapcsolatos félelmek, amelyeket a jegybank - a nulla közeli kamatok miatt - legegyszerűbben az árfolyam gyengítésén keresztül tud kivédeni. A cseh állampolgárok számára ez azt jelenti, hogy egy időre tartósan elbúcsúzhatnak - a jegybank által korábban kitűzött - 27-es euróárfolyamtól, a 30-as árfolyam sem kizárt.

Hatéves mélypontra esett a cseh korona
A vártnál alacsonyabb, éves szinten mindössze 0,4%-os inflációs számot közölt ma a cseh statisztikai hivatal decemberre, amire utoljára 15 évvel ezelőtt volt példa és mivel az olajárak továbbra is rendkívül mélyen ragadtak, nőtt a defláció veszélye Csehországban is. Mivel a cseh jegybanki alapkamat kvázi nulla százalékos, így a fentebb említett összefüggés miatt a korona gyenge szinten tartásával, további gyengítésével lehet az inflációt feljebb tornászni és ez a várakozás volt az, amik valójában hatéves mélypontra küldte a koronát. Érdemes egyébként megjegyezni, hogy az elemzők 2015-ben a tavalyinál valamivel magasabb drágulásra számítanak: 1-1,2 százalékos árváltozást valószínűsítenek a jelenlegi cseh és nemzetközi piaci folyamatok alapján.

A fentiek mellett a munkanélküliek számának csökkenése is - a fogyasztás növekedésén keresztül - támogathatja a cseh jegybankot az árak felpörgetésében. Az álláshellyel nem rendelkezők száma éves adatokat tekintve 55 ezer fővel, 542 ezer főre csökkent 2014-ben, és a pozitív tendencia folytatódhat a cseh munkaügyi miniszterhelyettes szerint. Ez a fogyasztási és az inflációs adatokban is tükröződik majd - a cseh jegybank reményei szerint.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
brexit0115
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)