Előfizetői tartalom

Bréking: elengedte a frankot Svájc!

Portfolio
Több év után ma délelőtt váratlanul bejelentette a svájci jegybank, hogy feladja az 1,20-as árfolyamküszöböt, azaz hagyja felértékelődni a frankot, de közben -0,75%-ra vágta a nála parkoltatott látra szóló betétekre vonatkozó kamatot. A frank azonnal hatalmas erősödésbe kezdett, az 1,00 szint alá jutott az euróval szemben, ami az euró/dollárt is beszakította. A forint pedig hirtelen esni kezdett a magyar szempontól is jelentős fejleményre. A deviza jelzáloghitelesek megúszták a drámát: a fix árfolyamú forintosítás révén ők már nem járnak rosszul a svájci döntéssel. A svájci jegybank elnöke negyed 2-kor ad tájékoztatást.

Mi történt ? A svájci jegybank ma óriási jelentőségű lépéseket jelentett be Eltörölte a 2011 óta érvényben tartott 1,2-es árfolyamküszöböt, ami majd' három és fél évig megakadályozta, hogy menedék devizának számító svájci frank tovább erősödjön. Ezt ellensúlyozandó, az irányadó kamatsávot csökkentette (-1,25% és -0,25% közé) A svájci jegybank arra hivatkozott...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái