Deviza

Rossz amerikai adatokra esik a dollár (2.)

Portfolio
Héthavi mélypontra esett a michigani körzet előzetes májusi fogyasztói hangulatindexe, ami újabb rossz jel a második negyedéves amerikai GDP-kilátásokkal kapcsolatban, ez pedig dolláresést indított el a piacokon. Az áprilisi ipari termelési statisztika is a vártnál rosszabbul alakult, ami szintén ebbe az irányba mutat.

Nem szépek a friss adatok

A várt 96 pontra emelkedéssel szemben 88,6 pontra esett az előzetes májusi michigani fogyasztói hangulatindex, ami rossz ómen a második negyedévi lakossági fogyasztói kilátásokkal, és így a GDP-növekedéssel kapcsolatban. Az áprilisi felülvizsgált adatok szerint még 95,9 ponton állt a mutató.

A jelenlegi helyzetmegítélés alindexe az áprilisi 107 pontról 99,8 pontra, a következő hónapokbeli kilátásokra utaló alindex 88,8 pontról 81,5 pontra esett, azaz mindkét alindex egyszerre hatott jókora lehúzó hatással a főindexre.

Az áprilisi ipari termelési statisztika egyébként a várt 0,1%-os emelkedés helyett 0,3%-os csökkenést mutatott.

Rosszabb lesz az első félév

A romló GDP-kilátás egyébként vissza is köszön abban a szintén ma közzétett felmérési eredményben, miszerint a februári konszenzusban kialakult 3,0%-ról most 2,5%-ra vágták vissza az elemzők az idei második negyedévi amerikai GDP-növekedéssel kapcsolatos várakozásukat. A philadelphiai Fed által 44 szakértő megkérdezésével végzett felmérés tehát leköveti a mostanában rövid távon romló amerikai konjunktúra-kilátásokat, igaz gyorsan hozzá kell tenni, hogy az idei harmadik negyedévre előrevetített növekedési előrejelzés a februári 2,8%-ról 3,1%-ra emelkedett.

Mindezzel párhuzamosan az, hogy az első félévi eredmények rosszabbak lehetnek, meglátszik az egész évi átlagos GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzésen is: a februári konszenzusban adódott 3,2%-ról most 2,4%-ra romlott az előrejelzés.

Így reagálnak a piacok

A szerdán megjelent, vártnál gyengébb amerikai kiskereskedelmi forgalmi adatra úgy reagált a piac, hogy a dollár esett, a vezető részvényindexek pedig süllyedtek, mert az arra utalt, hogy a gyenge első negyedéves amerikai GDP után úgy tűnik a második sem lesz "fényes". Most ugyanezeket a reakciókat látjuk, hiszen a dollár az euróval szejmben 1,1340-ről 1,1410-ig esett, közben az S&P index mindössze 3-4 ponttal süllyedt 2115 pontig (a német tőzsde hevesebben reagált most is).

A reakciók tehát egyrészt a vártnál kedvezőtlenebb amerikai gazdasági kilátásokkal függnek össze, másrészt azzal, hogy mindez okot adhat a Fednek arra, hogy mégsem nyár körül, hanem csak ősszel, vagy esetleg télen kezdje el a kamatemelési ciklusát, ez pedig a várható kamatpályákkal kapcsolatos változások miatt most nyomasztja a zöldhasút.

Rossz amerikai adatokra esik a dollár (2.)
Katona Bence Hiventures
Vörös Tamás
Frankfurti tőzsde
HiVentures-Portfolio elso panelbeszelgetes generaciovaltas
borisjohnson
Bika
erzsébet-utalvány-cafeteria
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
100 forint mnb