Deviza

Simor: jelentősen alábecsüljük a kamatemelés veszélyeit

Portfolio
A lehült várakozásokkal szemben kifejezetten nagy felfordulást hozhat a tőkepiacokon, ha a Fed és más jelentős jegybankok elkezdik normalizálni a kamatkörnyezetet - véli Simor András, a magyar jegybank korábbi elnöke és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank jelenlegi alelnöke. Az EBRD Tbilisziben tartott éves közgyűlésén a résztvevők alaposan kivesézték a tőkepiacokra váró veszélyeket.
Mi történik majd a tőkepiacokon, ha a Fed elkezd kamatot emelni és normalizálódik a monetáris politika a világban - tette fel a kérdést Ralph Atkins, a Financial Times munkatársa az EBRD tőkepiacokról szóló panelbeszélgetésén.

A kérdésre elsőként válaszoló Simor András EBRD-alelnök kifejezetten borús képet festett fel. Határozottan szembehelyezkedett azzal a piacon manapság egyre inkább elterjedt nézettel, hogy ennek már nem lesz akkora hatása, mint korábban gondoltuk.

Szerintem jelentősen alábecsüljük az elkövetkező monetáris szigoritás potenciális hatásait.

- jelentette ki Simor.

Túlságosan hosszan voltak nulla közelében a kamatok és ehhez hozzászoktak a tőkepiaci szereplők. Ezért amikor végül mégis eljön a kamatok normalizációja, jelentős felfordulás lehet, aminek következtében akár komoly veszteségeket szenvedhetnek el egyes szereplők, mint például a nyugdíjalapok - mondta el Simor a beszélgetésen.

William Weaver, a Citigroup tőkepiacokért felelős vezetője már nem látta ennyire borúsnak a kilátásokat, ugyanakkor ő is egy bizonytalan időszakra számít, amiben jelentős átalakulások jöhetnek.

A jegybankok mennyiségi lazítási programjai előtt azt láttuk, hogy teljesen ellentétesen mozgott az AAA besorolású amerikai állampapírpiac és a kockázatos B-s besorolású feltörekvő piaci szegmens. Akkor, ha eladást láttunk az amerikai papíroknál, akkor azt azt jelentette, hogy a befektetők kockázatot akarnak vásárolni. A jegybankok piacra való színrelépése mellett ugyanakkor ezek a trendek eldeformálódtak és már nem lehet tisztán látni

- véli a Citigroup szakértője.

A tőkepiac persze nagyon könnyen visszatérhet a korábbi kerékvágásba, ami számunkra akár szorosabb hozamkörnyezetet is jelenthet - fogalmazott a szakember. Weaver egyetértett abban Simorral, hogy nagy kihivást jelent majd a QE eltűnése és általános hozamemelkedés jöhet hamarosan.

Simor: jelentősen alábecsüljük a kamatemelés veszélyeit
Az EBRD Tbilisziben tartott éves közgyűlésén a résztvevők a tőkepiacok kilátásairól beszélgettek.
Liviu Voinea, a román jegybank részéről úgy látja, hogy olyan időszak előtt állunk, amit korábban még nem láthattunk. Nem tudjuk pontosan,hogy mi az egyensúlyi értéke a piaci kamatoknak, és ez lesz az elkövetkező évek nagy kérdése. Azt jól láthattuk, hogy mik a rövidtávú hatásai a mennyiségi lazításnak, de azt hogy mindez hosszútávon mit okoz, még nem tudjuk - fogalmazott a jegybankár.

A román jegybank ebben környezetben mindenesetre még mindig úgy látja, hogy továbbra is van terük a kamatvágásokkal a lazításra. A fiskális politikájuk miatt pedig most éppen egy darabig negatív inflációt láthatunk majd Romániában, de ez nem jelent valós deflációt.

Niki Beattle, a Market Structure Partners képviseletében úgy fogalmazott a beszélgetésen, hogy a mennyiségi lazítás jelentősen eltorzította a piaci viszonyokat, ami miatt egyértelműen nehéz tisztán látni. Az igazi kérdés ugyanakkor az, hogy a normalizációból következő sokk gyors lesz-e, vagy pedig maradandó nyomokat hagy.
bkv0223
brexit0923
ensz0923.jpg
szerbia0923
villam0609
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)