Deviza

Sérülhet az alkotmányos adósságszabály, ha nem lép az ÁKK

Portfolio
A jelenlegi államadósság- és árfolyamkilátások alapján nem csökkenne, hanem 0,7%-ponttal nőne 2015 végére tavaly év végéhez képest a GDP-arányos magyar adósságráta, így megsérülne az alkotmányos adósságszabály - mutat rá most kiadott anyagában az OTP Elemzési Központ azon interjú következményeként, amely az ÁKK-vezérrel a minap jelent meg a Portfolio hasábjain. A bank szakértői emiatt azt vetik fel, hogy az adósságkezelőnek mintegy 200 milliárd forinttal csökkenteni kellene a nettó állampapír kibocsátást. Ez egyébként - ha valóban így lesz - jól jöhet akkor is, ha a külföldiek továbbra is agresszíven adogatják a magyar állampapírokat.
Az OTP Elemzési Központ annak kapcsán frissítette államadósság modelljét, hogy kedden megjelent a Portfolio-n Barcza Györggyel, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával egy interjúnk. Ebben az ÁKK első embere többek között azt jelezte, hogy legalább 1,2 milliárd eurónyi devizaalapú államadósság előtörlesztését tervezik az idén felfutó forintalapú forrásbevonás segítségével. A cél ezzel az, hogy év végére jócskán mérsékeljék az államadósság devizaarányát.

Az interjúban az is elhangzott, hogy ez az előtörlesztés önmagában nem csökkenti az államadósságot, csak annak devizális szerkezetét változtatja meg. Részben éppen emiatt, illetve az előtörlesztésből adódó változások miatt az OTP elemzői frissítették az államadósság alakulásával kapcsolatos modelljüket és azt találták, hogy ha a forint a saját előrejelzésük szerint valóban elgyengül 315-ig az euróval szemben év végére és az EUR/USD leesik 1,05-ig, akkor

az ÁKK eredeti kibocsátási terve mellett az év végi adósságráta 0,7%-ponttal 77,6%-pontra emelkedne a GDP arányában. Ez viszont megsértené a közelmúltban átalakított (felpuhított és szakmailag tovább rontott) alkotmányos adósságszabályt, ami egyik év végéről a másikra 0,1%-pontos adósság lefaragást írna elő.

Ha a forint év végén 307-en maradna, akkor azzal még teljesülne ez az elvárás, de az OTP előrejelzése szerint (mivel az MNB ragaszkodik az 1,35%-os alapkamat fenntartásához) valószínűbb a 315-ös év végi árfolyam. Emiatt viszont azt kalkulálják, hogy az ÁKK-nak az éves finanszírozási tervében rögzített 890 milliárd forintos nettó kibocsátását lejjebb kéne vinni 200 milliárd forinttal (a 890-es tervből egyébként július végéig már 811 milliárd megvalósult, azaz 91%-os a teljesítési arány).

Sérülhet az alkotmányos adósságszabály, ha nem lép az ÁKK

Jól jöhet emiatt is

Az OTP elemzői szerint ha az ÁKK valóban csökkenti a nettó kibocsátást a fenti volumennel, akkor az egyébként egy másik szempontból is kedvező lehet. Ez ugyanis

kevesebb elsődleges (aukciós) állampapír kibocsátás jelent, ami viszont egyúttal több lehetőséget adna a magyar bankoknak arra, hogy a másodlagos állampapírpiacon vásároljanak. Ez pedig éppen akkor jönne jól, ha a külföldiek továbbra is masszív eladóként lépnének fel a másodpiacon (tőlük meg tudnák venni).

Az OTP elemzői több helyen is kiemelik az anyagban, hogy az ÁKK rugalmas hozzáállása a kibocsátáshoz mindenképpen kedvező, azaz az, hogy kifejezettem figyelni fognak a piaci keresletre és a külföldiek pozíciójára és ezek alapján adnak majd el az aukciókon papírokat. Az ilyen rugalmas menedzselés mellett lehet a legalacsonyabb a hozamok volatilitása és szerintük az egész ÁKK-stratégia jól átgondolt.

Az OTP előrejelzése szerint egyébként az 1,2 milliárd eurónyi devizaadósság idei előtörlesztése azt eredményezné, hogy az államadósság devizaaránya a tavaly év végi 38%-ról idén év végére 32,8%-ra esne, ami közel esik a Barcza György által említett 32%-hoz. A bank szakértői megjegyzik hogy míg a mi interjúnkban az ÁKK-vezér csak 2018 körülre tartotta elérhetőnek a 25%-os (történelmi minimum) devizaarány alá süllyedést, addig egy június 8-i interjúban ezt már 2016-ra is elérhetőnek jelezte.

Sérülhet az alkotmányos adósságszabály, ha nem lép az ÁKK
A jövő évi adósságfinanszírozási folyamatok és árfolyam előrejelzések alapján egyébként az OTP szakértői úgy látják, hogy 2016-ban különösebb gond nélkül is intenzíven csökkeni tud majd az adósságráta 76%-ra, azaz az alkotmányos szabályt könnyen be tudja majd tartani a kormány.

Sérülhet az alkotmányos adósságszabály, ha nem lép az ÁKK
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
100as forint mnb