Előfizetői tartalom

Lecsúszott Magyarország az első helyről, és ez jó nekünk

Portfolio
Bár mérsékli egy ország fizetőeszközének sérülékenységét, ha csökken a saját állampapír piacán a külföldi befektetők részaránya, az idén harmadik negyedévi feltörekvő piaci sokk ennek éppen az ellenkezőjét támasztotta alá - mutat rá a feltörekvő piaci tőkeáramlásokat elemző anyagában a Societe Generale csapata. Igaz persze, hogy ha az egész évet nézzük, akkor mégiscsak működött az összefüggés és ez Magyarország szempontjából is fontos üzenet. A mi piacunkon volt ugyanis 2011-2014 között egyértelműen a legmagasabb a külföldiek részaránya a vizsgált 13 feltörekvő piaci ország közül. Érdekes, hogy ezzel párhuzamosan még mindig a dobogó legtetején állunk, ha a külföldiek részarányát a részvénypiacunkon vizsgáljuk, igaz ezt mérsékelhetik majd a Budapesti Értéktőzsde fellendítésével kapcsolatos friss tervek.

A feltörekvő kötvény- és részvénypiaci tőkeáramlásoknak fontos szerepe lehet az adott ország devizájára, ha az adott ország piacán jelentős a külföldiek részaránya. Ők ugyanis a befektetői hangulati hullámzáskor a vételi és eladási tranzakciókkal intenzíven mozgathatják a devizaárfolyamot is. Érdekes azonban, hogy ezt az elméletet nem mindig támasztotta alá a gyakorlat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés