Még egy pofont kapott a font
Deviza

Még egy pofont kapott a font

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően hevesen reagáltak a devizapiac a brit népszavazás eredményeire, a dollár szárnyalt az euróval szemben, miközben a brit font meredek zuhanásba váltott, hiszen kiderült, a britek komolyan gondolják a kilépést. A forint másfél éves mélypontra zuhant az euróval szemben, kora reggel 322-nél is jártak a jegyzések. Ezt követően viszont erőteljes fordulatot láthattunk, aminek köszönhetően késő délután az euróval szembeni jegyzés 317 közelében járt.

Hajszálnyival gyengébb a forint este, mint késő délután

Péntek estére láthatóan megnyugodtak a befektetők a Brexit okozta első sokk után. A forint piacán sem láthatunk már komolyabb elmozdulásokat. Az euróval szembeni jegyzés csupán 0,6 forinttal került feljebb, így az EUR/HUF árfolyam 317,6 közelében jár. A fontot sem büntetik már, a dollárral szemben stabilan tartja magát az 1,37-es szint közelében.


Még egy pofont kapott a font

Délután 5 óra körül hirtelen 150 pippel szakadt a font/dollár 1,36-ig, aztán elkezdett emelkedni az árfolyam. Mindez azt jelenti, hogy továbbra is pillanatok alatt nagy volatilitás alakulhat ki és összességében 8,5%-kal zuhant a font a dollárral szemben tegnap éjjelhez képest. Az euróval szemben 6,7%-os az esés mértéke, itt a jegyzések 0,8160 körül járnak. Mivel közben a forint késő délután is stabil maradt 317 körül az euróval szemben, így a font/forint jegyzések 388,3 körül járnak, 5,2%-os fontgyengülést mutatva.


A Fed is kiadott egy nyugtató közleményt

Figyelmesen nyomon követi a pénz- és tőkepiaci mozgásokat a Federal Reserve, együttműködésben a többi nagy fejlett piaci jegybankkal és kész a meglévő swap megállapodások keretében dollár likviditást nyújtani a társ jegybankoknak, ha az szükséges a piaci-finanszírozási feszültségek csökkentése érdekében - ezt hangsúlyozza a brit népszavazást követően kiadott közleményében a Fed. Amint hírfolyamunkban megírtuk: a piaci árazások idénre teljesen kiárazták a Fed kamatemelését, sőt az árazások már átfordultak abba, hogy az amerikai jegybank kamatvágás felé "hajlik majd el".

Lenyugodott a forint, szenved a font

Bár továbbra is fokozott izgalmak mutatkoznak a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, de ez szinte nem is látszik a magyar piacon: a forint az euróval szemben 317 körül ragadt reggel óta, a BUX-index "csak" 4,5% körüli mínuszban jár, míg a magyar forintalapú kötvényhozamok "csak" 20-25 bázispont közötti mértékben ugrottak tegnaphoz képest. Közben a vezető nyugat-európai részvényindexek továbbra is 6-10%-os mínuszban járnak, a banki részvények ennél jellemzően sokkal nagyobb mínuszt mutatnak. Az amerikai részvényindexek közben 2,5-3% körüli mínuszban "nézik végig" a brit kilépési eredményt. A devizapiacokon mindezek mellett azért továbbra is hirtelen vad mozgások vannak, igaz ezek eltörpülnek ahhoz képest, mint amit hajnalban láttunk. A font/dollár percek alatt képest 100 pipes kilengésre (most éppen 1,3750 körül ingadozik, azaz 7,5%-os mínusz körül jár), de az euró/dollár sem nyugodt: 1,1060-1,11 között rángatják. A font/forint most 392 körül jár, a dollár/forint 284,5 körül, a frank/forint 292 közelében ingadozik.
Újra durván esik a font

Dél óta 200 pippel szakadt a font a dollárral szemben 1,39-ről 1,37-ig, azaz gyors és jelentős az elmozdulás, igaz a hajnalban megjárt 1,3250 körüli 31 éves mélyponttól még messzebb vagyunk. Az euró is újra esik egyébként a dollárral szemben 1,12 közeléből 1,1070-ig. Ezzel párhuzamosan a font még az eső euróval szemben is gyengülni kezdett újra: 0,8000-ról 0,81-ig. Dél óta jelent meg az EU vezetőinek közös közleménye, illetve Angela Merkel német kancellár nyilatkozata is. Előbbi csoport elég határozottan azt üzenete: ne húzzák a britek az időt a saját belpolitikai csatározásaikkal, hanem Cameron minél hamarabb indítsa el a kilépési folyamatot. Ez is arra utal, hogy Brüsszel tényleg keményvonalas politikát folytat innentől kezdve a britekkel, ami a majdani deal kereteit is jellemezheti és éppen ezzel függhet össze a font újabb esése.
Elment a királynőhöz Cameron

A Buckingham Palota sajtószolgálata azt közölte, hogy miután ma délelőtt bejelentette (októberi határidejű) lemondását David Cameron brit kormányfő, ellátogatott a királynőhöz. Az eseményről további konkrétum nem tudható egyelőre.

Válságtanácskozást tartanak ma a G7 vezetői!

Több nagy hírügynökség is arról számolt be röviddel ezelőtt, hogy a legfejlettebb 7 gazdasági hatalom jegybanki és pénzügyminisztériumi vezetői konferenciabeszélgetést (kvázi válságtanácskozást) tartanak ma a brit népszavazási eredmény láttán. További konkrétumok, így a beszélgetés időpontja sem ismert egyelőre. A G7 országok tagjai: Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság, Egyesült Államok és Kanada. A hajnali-kora reggeli rendkívüli zuhanások, menedékkeresési reakciók láttán már több nagy jegybank felől is jöttek már nyugtató üzenetek (japán, brit), illetve a svájci jegybank be is avatkozott a devizapiacon a frank gyengítése érdekében. Ezek és a reggeli tömeges pozíciózárások elmúlásának hatására az utóbbi 2-3 órában korrigáltak a részvényindexek, a font és az euró pedig valamelyest vissza tudott erősödni, de összességében továbbra is heves reakciókról és nagy volatilitásról beszélhetünk. A forint az euróval szemben a kora reggeli hirtelen jelentős esés után gyorsan vissza is tudott erősödni 317 körülig, és az egész délelőtt látszólagos nyugalomban, illetve stabilitás mellett telt el. Az euró/dollárnál látott komolyabb kilengések (1,09-ről 1,12-ig visszaugrás, majd 1,11-ig ereszkedés) miatt a dollár/forint kurzus 290 felettről 285-286 közöttig visszasüllyedt. A font/dollár 1,39 körül stabilizálódott, az euró/font 0,8000 körül ragadt, így a font/forint 396 körül mozog most délben a bankközi piacon.


Brexit-para

A Portfolio Tradernél több eszközzel lekereskedhető a csütörtöki esemény.


A bejegyzés saját termék népszerűsítését szolgálja.

Gigantikus mentőcsomagot lengetett be a brit jegybankelnök!

A Bank of England készen áll egy 250 milliárd fontig (kb. 350 milliárd dollár) terjedő likviditási csomagnak a bankrendszer rendelkezésére bocsátására, illetve igen jelentős devizaalapú forrásokat is tud adni a bankoknak - többek között ezt jelentette be péntek reggel Mark Carney. Tovább a cikkhez

Mélypontról fordult a forint, beavatkoztak a svájciak

A svájci frank masszív erősödést produkált a hajnali órákban különösen az euróval szemben, mivel a menedékkeresés felerősödött a brit EU-népszavazási meglepetés hatására. A frank 1,10-ről 1,0650 körülig szárnyalt, és feltehetően ezen szint körül kezdett beavatkozni a svájci jegybank, hogy gyengítse a frankot. A jegyzések mostanra 1,0850 körülig visszasüllyedtek. Péntek reggel a svájci jegybank megerősítette, hogy valóban devizapiaci intervenciót hajtott végre a frank erejének fékezése érdekében. A frank/forint jegyzések kora reggel 300 körül jártak, mostanra 291,6 körülig visszaestek, mivel maga a forint is erősödött, és a frank is gyengült.


Mélypontról fordult a forint, jön vissza a font

A kora reggeli 322 után most már 317 körül jár a forint, hiszen az európai részvénypiacok nyitása óta jelentős az emelkedés (igaz még így is hatalmas mínuszokról beszélünk), emellett az euró és a font is intenzíven kezdett erősödni a nagy szakadás után. A svájci jegybank röviddel ezelőtt elismerte, hogy devizapiaci intervenciót hajtott végre a frank ugrásának korlátozására. Az euró/dollár kurzus a kora reggeli 1,09-ről 1,12 közelébe visszaugrott, most viszont már 1,1120 körül jár a kurzus. A font/dollár a kora reggeli 1,3250-ről 1,38-ig visszakorrigált, emiatt a font/forint 382-ről 392-ig visszaemelkedett, igaz hatalmas a volatilitás, így percek alatt jelentősek az elmozdulások.


Másfél éves mélypontról fordult a forint

Csütörtök éjjel a kezdetben biztató brit népszavazási eredmények hatására még 312 közelébe erősödött a forint az euróval szemben, majd ahogy hajnalban fordultak a brit eredmények a forint is zuhanásba kapcsolt: az euró jegyzései reggel 7:30-ra 322-ig ugrottak, majd 318-ig visszahullott. Közben a dollár/forint kurzus a csütörtök esti 275 körülről 292,5-ig ugrott, majd 287 körülig ereszkedett.
Hol áll a font a forinttal szemben?

Az éjjeli 412 körüli árfolyamról hajnalban átmenetileg 382-ig zuhant a font a forinttal szemben, mostanra 394 körülig korrigált az árfolyam a bankközi piacon. Ez tegnap estéhez képest 4,2%-os fontgyengülést jelent. Mivel extém nagyom a devizapiaci mozgások, így ha valaki pénzváltónál próbálkozik a fontban szerzett megtakarításának részleges átváltásával, az bizonyára ennél szélesebb árjegyzést fog kapni és a banki átutalásoknál is ez lehet a helyzet.


Visszakorrigált a forint 318 alá

Csütörtök este, a népszavazás eredményének ismerete hiányában még 312-nél volt a forint euróval szembeni árfolyama. Reggel 7-re odáig fajult a helyzet, hogy az árfolyam 10 egységgel került feljebb, a 322-es szintet is megcsípte. 8 óra környékén korrekció érkezett a forint piacára, a jegyzések a 317,70-es szint környékére ereszkedtek vissza.


Máris nyugtatnak a világ nagy jegybankjai

Ahogy az várható volt, máris nyugtató jellegű üzeneteket kezdtek küldeni a nemzetközi pénz- és tőkepiacok felé a világ nagy jegybankjai, hiszen a hajnali órákban extrém piaci mozgások alakultak ki arra, hogy a britek az EU-ból való kilépés mellett döntöttek. Tovább a cikkhez

A frank is rákapcsolt

A forint svájci frankkal szembeni árfolyama a 300-as szintet is megcsípte. Legutóbb tavaly júliusban járt ilyen magasan a CHF/HUF kurzusa.
Ez annak a következménye, hogy a svájci frank, mint menedékdeviza a brit népszavazás eredményének hatására rákapcsolt, az euróval szemben a jegyzések az 1,0650-es szintnél is jártak. Erre utoljára 2015 augusztusában volt példa.


322-ig ütötték már a forintot

Most 321,9 körül jár a forint, ami már 2,5 százalékos gyengülést jelent tegnaphoz képest az euróval szemben. Ezzel azonban még mindig felülteljesítők vagyunk, a lengyel zloty 4%-os zuhanásban van.


290 felett a dollárral szemben a forint

A forint 5,3%-ot zuhant a dollárral szemben, most 290,3-nál jár a jegyzés.


1,10 alá ugrott a dollár

Tovább szárnyal a dollár az euróval szemben, most 1,10 alatt jár a jegyzés, ami 3,8 százalékkal alacsonyabb a tegnapinál.


318-nál a forint

Tovább botladozik a forint, már 317,8-nál járunk az euróval szemben, ami 1,2 százalékos forintgyengülést jelent tegnaphoz képest. Ezzel együtt még mindig olcsón megússzuk, a zloty például 2,7 százalékot zuhant. A dollárral szemben majdnem 5 százalékkal értékelődött le a magyar deviza.


A nyolcvanas évek óta nem volt ilyen gyenge a font

1,35 alá szakadt a font a dollárral szemben, amire legutóbb 1985-ben, 31 éve volt példa.


Egyre csúnyább a forint is

A forint most 317 közelében jár az euróval szemben, ami 0,9 százalékkal magasabb a tegnapi árfolyamnál. Eközben a lengyel zloty 2,3 százalékot zuhant.


Tovább zuhan a font

A font a dollárral szemben már 1,38-nál jár, ez 8%-os zuhanásnak felel meg, így nem túlzás azt állítani, hogy szabadesésben van a brit deviza.


Tépik a dollárt, zuhan a font és a forint a brit eredmények láttán

Pattanásig feszült a helyzet a devizapiacon miután a vártnál is szorosabban alakulnak az eredmények a brit népszavazáson, fej-fej mellett áll a két oldal. A legnagyobb hatás természetesen a brit font árfolyamában mutatkozik, az euróval szemben 2,8 százalékot zuhant a deviza, így most 0,785 körül jár az euró-font jegyzés komoly kilengések mellett.Tépik a dollárt, zuhan a font és a forint a brit eredmények láttán

A dollárral szemben ennél is nagyobbat, négy százalékot zuhant a font, mely így 1,429-nél jár. Közben az euró-dollár árfolyamban is látszik egy 1,4 százalékos beszakadás, 1,12325-ig szárnyalt a dollár.Tépik a dollárt, zuhan a font és a forint a brit eredmények láttán

A forint eddig viszonylag olcsón megúszta, 0,6 százalékkal esik az euróval szemben, miközben a régióban a lengyel zloty 1 százalékos bukásban van. Így most az euró jegyzése 316,4 körül jár. A feltörekvő piacokon az orosz rubel 2,3 százalékot esett a dollárral szemben, a török líra 0,3 százalékkal gyengült, míg a dél-afrikai rand 2,2 százalékot zuhant az euró ellenében.Tépik a dollárt, zuhan a font és a forint a brit eredmények láttán
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint érme