Visszatérhet stabilan 310 fölé a forint, ha nem állnak le Matolcsyék
Deviza

Visszatérhet stabilan 310 fölé a forint, ha nem állnak le Matolcsyék

Portfolio
A keddi kamatdöntés után több elemző is frissítette prognózisát a forint árfolyamával kapcsolatban, a szakemberek most úgy látják, hogy az MNB Monetáris Tanácsa tántoríthatatlan a további lazítástól, ennek köszönhetően pedig a következő hónapokban megint a 310 feletti euróárfolyam lehet általános. Sőt, valaki szerint már akkorát lazított a jegybank, hogy tavaszra 320 forint is lehet egy euró.
Jelentős forintgyengülés csak akkor jöhet rövidtávon, ha átmenetileg valamilyen piaci félreárazás történik - véli Dan Bucsa, az Unicredit Bank elemzője legújabb anyagában. Szerinte továbbra is a magyar devizát támogatja a leginkább a régióban a külső egyenleg, ami az erőteljes tőkebeáramlásban, a fizetési mérleg többletében, a működőtőke-beruházásokban és az uniós forrásokban testesül meg.

Visszatérhet stabilan 310 fölé a forint, ha nem állnak le Matolcsyék
Éppen ezért Bucsa szerint hosszabb távon a következő években is az erősödés felé ható nyomás jellemzi majd a forint piacát, mivel folytatódik majd a külső eladósodottság gyors csökkenése. Vagyis az elemző szerint még ha az MNB további lazításról dönt, akkor sem várható tartós és jelentős forintgyengülés.

A következő években legfeljebb akkor lehet a mostaninál lényegesen gyengébb a forint, ha a nemzetközi hangulat erőteljesen romlik, ami hatással lesz a kockázati étvágyra, és közvetve tőkekivonáshoz vezet, vagy a jegybank direkt intervenciókkal beavatkozik a piacon

- olvasható az elemzésben.

Ugyanakkor az Unicredit szakembere szerint az MNB abban bízik, hogy a likviditás növelése elegendő lesz ahhoz, hogy megfékezze az erősödést, és a forint ne erősödjön tartósan 300 alá az euróval szemben.

A Monetáris Tanács által még októberben eldöntött kötelező tartalékráta-csökkentés csak december elsejétől lép életbe, ez újabb 170 milliárd forintnyi likviditást szorít ki a rendszerből. Ez az extra összeg tovább nyomhatja lefelé a hozamokat, ami a forint gyengülését hozhatja az év vége felé - vélekedik Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője. Szerinte december végén 314-nél lehet az euró-forint árfolyam, miközben a tízéves magyar kötvényhozam 3,39%-ra csökken majd.

Tatha Ghose, a Commerzbank elemzője azt emelte ki, hogy a keddi döntés nagyjából várható volt, ezért nem is okozott különösebb hatást a forint piacán. Ennek ellenére a lépések megerősítették azt, hogy az MNB lazító módban van és további nem konvencionális eszközöket keres majd, hogy ezt fenn is tartsa.

Ha beigazolódik a várakozásunk, és az EKB valóban nem lazít tovább a kondícióin, akkor az MNB mostani hozzáállása 2017 első felében 320-as euró-forint árfolyamot okozhat, ha a tőkebeáramlás kedvező hatása is elmúlik, amit idén a felminősítések okoznak

- véli a Commerzbank stratégája.

A héten az OTP Bank friss kommentárjában is szó esik a forint árfolyamáról, a pénzintézet szakemberei szerint a heti döntések is megerősítették, hogy az MNB nem fogja hagyni a forint túlzott erősödését. Ugyanakkor azt gondolják, hogy a korábbi 310-315-ről 305-310-re tolódott lejjebb a jegybank komfortzónája, bár utóbbi sávnak inkább a felső szélét preferálnák 310-hez közelebb.Visszatérhet stabilan 310 fölé a forint, ha nem állnak le Matolcsyék
A toleranciasáv lejjebb tolódásának oka, hogy a várakozások szerint 2017-ben visszakerül majd az infláció az MNB által kívánatosnak tartott sávba (3 plusz-mínusz 1 százalék), a növekedés érezhetően élénkül majd, így a gazdaságnak sem lesz akkora szüksége a stimulusra, az MNB mérlege pedig kisebb lesz, amivel csökkennek a kamatkiadások és a kamatkülönbözet is kisebb lesz, így a korábbinál kisebb nyereség is elegendő lesz a devizaárfolyamon ahhoz, hogy fennmaradjon az MNB nyereségessége.

Az OTP is kiemeli, hogy december elején az újabb likviditás felszabadulásával kicsit csökkenhet az erősödés felé ható nyomás a forinton, hosszabb távon azonban a fundamentumok továbbra is erősebb forint felé mutatnak, így az MNB-nek résen kell lennie, ha meg akarja fékezni a forint tartós erősödését. Az elemzők szerint ha megint meglódul a forint, akkor az alábbi eszközei lehetnek még a jegybanknak:

  • Decemberben a szükséges 400 milliárdnál kisebb összeget fogadhat be a három hónapos eszköz aukcióján, ezzel az előzetesen bejelentett 900 milliárd forint alá viheti az állományt.
  • 2017 első negyedévében tovább csökkenthetik a 900 milliárdos állományt.
  • Ha a forint 305 felé erősödne az euróval szemben, akkor még több devizacsere-tendert tarthat az MNB, amivel tovább növelheti a bankok forintlikviditását.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forintdevizaárfolyam