Előfizetői tartalom

Szülinapos az euró - Megünnepelhetjük valamikor mi is?

Portfolio
Tizenöt éve kerültek először forgalomba az euróbankjegyek és érmék, vagyis akkor jelent meg fizikailag is a közös fizetőeszköz Európában. A következő évek nagy kérdése az lesz, hogy megéri-e az euró a nagykorúságot, illetve a mi szempontunkból az lesz a lényeges, hogy látunk-e valaha magyar eurót. Jelenleg mindkettő inkább politikai kérdés, az euró sorsa az idei politikai kockázatok után tisztázódhat, és ettől függhet az is, hogy a magyar kormány mikor kezdhet el komolyabban foglalkozni a bevezetés gondolatával.

Idén eldőlhet az eurózóna sorsaRégóta beszélnek arról, hogy az eurózóna messze nem tökéletes valutaövezet, már a létrehozáskor kellett volna fiskális integrációt is rendelni a monetáris integráció mellé (sőt, sokak szerint politikait is). A közös pénz bevezetéséről egyébként az 1995-ös madridi csúcson született döntés, végül 1999. január elsején vezették be...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés