Előfizetői tartalom

Felejtsük már el Európa szétesését, négy év után végre fordulóponthoz értünk!

Az elmúlt években hozzászokhattunk ahhoz, hogy mindenki az Egyesült Államokat tekintette a válságkezelés mintaállamának a fejlett országok közül, míg az eurózóna volt az örök vesztes, a válságokra rossz gazdaságpolitikai válaszokat adó fekete bárány. Most azonban úgy tűnik, hogy a gazdasági nehézségek miatt a politikai szétesés szélére sodródott uniós projekt kaphat még egy esélyt: a politikai kockázatok jelentősen mérséklődtek az elmúlt hónapokban, a makrogazdasági mutatók közül pedig több is évek óta nem látott pozitív kilátásokról tanúskodik. Az áldás ugyanakkor könnyen átokká is válhat, a kedvezőbb növekedési és inflációs kilátások ugyanis a monetáris politikai szigorodásával (a kötvényhozamok emelkedésén keresztül) bajba sodorhatják a magas adósságállománnyal küzdő perifériás országokat, ezáltal pedig veszélybe kerülhet az elmúlt hónapokban látott, pozitív folyamat. A legrosszabb helyzetben Olaszország van, így rá különösen érdemes lesz odafigyelni.
Közel négy évvel ezelőtt élesen elvált egymástól az amerikai és az európai válságkezelés útja. 2013 májusában az akkori Fed-elnök, Ben Bernanke kijelentette, hogy amennyiben tartósnak bizonyul a makrogazdasági mutatókban látott javulás, úgy az amerikai jegybank hamarosan elkezdheti a mennyiségi lazítási programja keretében vásárolt értékpapírok havi keretösszegének...

Tisztelt felhasználónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Ha rendelkezik érvényes előfizetéssel, kérjük, lépjen be az alábbi űrlapon:

 

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái