Esni kezdett a forint is
Deviza

Esni kezdett a forint is

Portfolio
A Donald Trump körüli botrányok veszélybe sodorták az adócsökkentési és egyéb intézkedéseinek végrehajthatóságát és a tőke a biztonságosnak hitt menedékeszközökbe kezdett áramlani. Közben a dollár azért esett, mert az adócsökkentés növekedés- és inflációfelpörgető hatása intenzív kamatemelést váltott volna ki a Fedtől, de mindez most szertefoszlani látszik. A piac már csak egyetlen idei kamatemelést áraz, de azt is bizonytalanul. A dollár esése azonban technikai okok miatt kifulladhat rövid távon. A forint napok óta toporgott egy fontos technikai szint közelében, de ma délelőtt a negatív nemzetközi hangulatban újra esni kezdett, az euró jegyzése 310 fölé lendült.

A svájci frankot nem hatotta meg a jegybank

A svájci központi bank (SNB) nem változtat ultra-laza monetáris politikáján, amire részben az erős frank miatt van szükség - mondta a svájci jegybank elnöke egy mai lapinterjúban. Thomas Jordan a Corriere del Ticino című svájci lapnak azt mondta, hogy részben az erős frank és az alacsony infláció miatt van szükség a jelenlegi monetáris politika fenntartására. A svájci jegybank negatív alapkamatot alkalmaz. A látra szóló betéti kamatot mínusz 0,75 százalékon, a három havi svájci frank célsávot pedig a LIBOR mínusz 1,25 - mínusz 0,25 százalékon tartja. Az SNB szerint a változatlanul fennálló geopolitikai kockázatok miatt van szükség továbbra is a svájci frank iránt befektetési menedékként jelentkező kereslet kordában tartására negatív, azaz "büntető" kamatokkal.

Thomas Jordan a csütörtökön megjelent lapinterjúban arról is szólt, hogy a "jelentősen túlértékelt" svájci frank árfolyamának védelmére, indokolt esetben az SNB továbbra is kész intervencióra a devizapiacon.

A frank ma erősödött az euróval szemben, vagyis a szóbeli intervenció nem volt elég hiteles ahhoz, hogy gyengülést hozzon az árfolyamban.


A jegybank az utóbbi hetek mozgásával akár elégedett is lehetne (feltéve, hogy nem pont az ő intervenciója okozta), hiszen végre kicsit gyengülni tudott az 1,07-es szint körülről 1,10-ig. (Jelenleg 1,09-nél jár a kurzus.)


Ugyanakkor az intervenció lehetősége (vagy alkalmazása) újra rámutat arra, hogy a svájci jegybanknak nincs igazán lehetősége optimális árfolyam-politika kialakítására. Az árfolyamküszöb 2015 eleji eltörlése óta a frank árfolyama erős szinten, jellemzően 1,05-1,1 között ingadozik, a svájci jegybank többször deklarált árfolyamgyengítő törekvései ellenére.

Közel nyolc hónapos csúcsra ugrott a font

A vártnál lényegesen jobb áprilisi külkereskedelmi adatok érkeztek Nagy-Britanniában, ami újabb lökést adott az amúgy is technikai szintek körül mozgó font-dollár árfolyamnak.


A font ezzel a dollárral szemben szeptember óta nem látott szintre erősödött.


Micsoda? Erősödik Európa, formálódik a Macron-Merkel tengely, erre a Brexithez közelítő Britannia fizetőeszköze erősödik? Ha megnézzük az alábbi ábrát, láthatjuk, hogy azért a font dollárral szembeni trendszerű erősödése inkább a dollár oldaláról fűtött, hiszen az euróval szemben sokkal kevésbé egyértelmű a tendencia.


Esni kezdett a forint is

Továbbra is negatív fejlett részvénypiaci hangulat, a DAX a kezdeti emelkedés után már mínuszban jár, a befektetők láthatóan óvatosak (idegesek) a Trump elnökségével kapcsolatos bizonytalanság miatt. Az euró/dollár ma reggel egyelőre nem mozgott túl sokat, a jegyzések 1,1130 körül ragadtak. Közben a nyugtalanság miatt a forint újra esni kezdett, az euróval szembeni jegyzések 309,2-ről 310,1-ig esett az euróval szemben, így a dollár/forint kurzus is 278,40-ig ugrott a kora reggeli 277 közeléből.


Fogadjunk, hogy Trump lemond!

A fogadóirodák ingerküszöbét is elérték a Trump-botrányok, a PaddyPower például 2 az 1-hez adja annak az esélyét, hogy Donald Trumpot még elnöksége alatt eltávolítják hivatalából. Tovább a cikkhez

Megállhat a dollár mélyrepülése

A sorozatos amerikai botrányok miatt a fogadóirodák már 20-30%-os esélyt adnak annak, hogy Donald Trumpot felelősségre vonással eltávolítják a 4 éves elnöki ciklusa lejárta előtt (vagy ő maga lemond), így azok a piaci várakozások, amelyek az év eleji szárnyalást kiváltották a részvénypiacokon, illetve hajtották a dollárt, most visszarendeződnek.

A dollár tegnap újabb jókora gyengülést mutatott a vezető devizákkal szemben, hiszen a piac már csak 60%-os esélyt ad egy júniusi kamatemelésnek (és azt követően további Fed-szigorítást már nem áraz), de ebben - amint berajzoltuk - , technikai ok is szerepet játszott. Kiesett az index a berajzolt szűkülő háromszögből, de a 97,5 körüli támaszig esett, ami első körben megállíthatja az index további esését.Megállhat a dollár mélyrepülése

A dollárindexre a legnagyobb hatással (több, mint 60%-os súly) az euró/dollár kurzus van, amely tegnap 1,1180 körülig emelkedett, féléves csúcsra kapaszkodott az euró, de ma reggelre már az euró menetelésének kifulladása látszik: a jegyzések 1,1130-ig visszasüllyedtek. A nagyon gyors euróerősödés (dolláresés) után lehet némi korrekció, hiszen a napos árfolyam újra 70 feletti RSI-t mutat, ami túlvettségre utal.Megállhat a dollár mélyrepülése

Az, hogy a Fed idén talán csak egy kamatemelést hajt végre, segít a forintnak, éppen ezért a kockázatkerülő hangulatban sem gyengült igazán és a berajzolt emelkedő trendvonal közelében ragadt az árfolyam: ma reggel 309,2 körül jár a kereskedés, azaz 50 fillérre attól, hogy újabb hathetes forintcsúcsról beszélhessünk.Megállhat a dollár mélyrepülése

A dollár nemzetközi mélyrepülése és a forint erősebb szinteken maradása a dollár/forint kurzust 277 körülig süllyesztette, ami új féléves forintcsúcsot jelent.Megállhat a dollár mélyrepülése

Érdemes megfigyelni egyébként, hogy a kockázatkerülő hangulatban a régiós devizák teljesítménye mennyire széttart: a líra-rand páros jókora gyengülést mutat (jóval érézkenyebben reagáltak korában is a hangulati ingadozásokra), míg a zloty-forint páros jobban tartja magát, sőt most a forint a leginkább stabil.

Címlapkép forrása: AFP Fotó Thomas Samson

Trump bukása fenyeget, beleremegett a világ

Trump elnökségét folyamatos botrányok kísérik, az elmúlt napokban azonban felgyorsultak az események, napokon belül több olyan információ is napvilágot látott, amelyek akár egyenként is alkalmasak arra, hogy Donald Trump bukását okozzák. Erre már a tőzsdék is reagáltak, rég nem látott esést hoztak a legfrissebb botrányok. Tovább a cikkhez
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231