Merkel tovább fűti az eurót, folytatódik a dollár hanyatlása
Deviza

Merkel tovább fűti az eurót, folytatódik a dollár hanyatlása

Portfolio
Mind az euró/dollár árfolyam, mind a dollárindex addig a szintig jutott, ahonnan tavaly november 9-én, Donald Trump megválasztásának hírére elindult a dollárerősödés, azaz a piac teljesen ledolgozta a Trump-hatást, sőt ma délutánra már gyengébb szintre ütötték a zöldhasút, mint a választási eredmények megjelenésekor láttuk. Ebben annak is szerepe van, hogy Angela Merkel német kancellár szerint az EKB monetáris politikája szerint gyenge az euró, amely megjegyzésre az euró még tovább erősödött, és új féléves csúcsra ugrott. A dollár esése és a forint erősödése miatt immár 275 alatt jár a forint a dollárral szemben, azaz újabb féléves forintcsúcsról beszélhetünk.

Este már nem erősödött tovább a forint

Késő este már nem láthattunk érdemi mozgásokat a forint piacán, így az euróval szembeni jegyzés 308,4, a dollárral szembeni jegyzés 274,4 közelében járt, míg egy svájci frankért kicsivel kevesebb, mint 282 forintot kértek a bankközi devizapiacon.


Merkel tovább fűti az eurót, folytatódik a dollár hanyatlása

Még tovább erősödött az euró a dollárral szemben, a jegyzések immár 1,1250 közelében járnak, azaz újabb féléves eurócsúcsról beszélhetünk, amiben a ma délelőtti Merkel-megjegyzésnek fontos szerepe van. Érdemes megjegyezni, hogy év elején Trump amiatt panaszkodott, hogy túl erős a dollár (azóta sokat gyengült), most pedig Merkel jegyezte meg, hogy az EKB miatt gyenge az euró (tovább erősödik), így tehát most éppen mindkét vezető "kívánalmainak" megfelelő irányba araszol az euró/dollár. Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy a német DAX-komponenseknek is kedvező irány: a magas exportkitettségük miatt a gyorsan erősödő euró nekik például kellemetlen lehet.


Közben a forint kitartóan erősebb szinteken ragadt, a 308,3 körüli szinten, azaz a jelek szerint tartósan sérül a berajzolt emelkedő trendvonal.


A forint ereje és a dollár hanyatlása együttesen még tovább nyomta lefelé a dollár/forint árfolyamot, immár a 274-es szint közelében járunk, ami újabb féléves forintcsúcsot jelent. Olcsóbb lenne tankolni a kutakon, de közben a dollár gyengülése miatt az olajárak éppen felfelé mennek (51 dollár felett, ami egyhónapos csúcs).


Az euróövezeti valutaalap ötletét sem vetik el a franciák

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter és Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter vezetésével német-francia munkacsoport alakult, amely javaslatokat dolgoz ki az Európai Unió és az euróövezet továbbfejlesztéséről - jelentette be a két miniszter hétfőn Berlinben. Tovább a cikkhez

Merkel: az EKB politikája miatt gyenge az euró

Angela Merkel hétfől arról beszélt, hogy az EKB laza monetáris politikája és az alacsony olajárak miatt gyenge az euró. A hírre az EUR/USD kurzus 1,123-ig kurzus ugrott, ami féléves csúcsot jelent. Az euró 0,2 százalék körüli erősödést mutat a dollárral szemben. A euró-forint euró árfolyam 0,2 százalék körüli emelkedést mutat, és éppen 309 forint alatt jár. A dollárral szemben 275,1-nél jár a forint, ami 0,1 százalékos erősödést jelent a reggeli szinthez képest.


Tovább a cikkhez

Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot

A sorozatos botrányok miatt megugrott annak az esélye, hogy Donald Trump idő előtt távozik az elnöki székből, vagy ha nem is, de az agresszív adócsökkentési politikáját, illetve egyéb ígéreteit nem tudja keresztülvinni. Ezek fűtötték eddig a dollárt, mert a piac arra számított, hogy az inflációgerjesztő lépések miatt a Fednek majd intenzíven kamatot kell emelnie.

Ehhez képest mostanra teljesen visszagyengült a dollár azokra a szintekre, ahonnan ezek a mozgások ősszel elindultak, így az euró/dollár 1,12 körül jár (ebben Európa stabilizálódásának, erős konjunktúrájának is szerepe van), míg a dollárindex már a 97-es szint közelébe esett. A dollár mostani gyengülése azonban túl intenzívnek tűnik (euró/dollár napos RSI 70 felett jár), könnyen lehet, hogy jön egy megnyugvás rövid távon.Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot


Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot

A dollár mélyrepülése, a mindössze egyetlen idénre árazott további Fed kamatemelés jót tett az utóbbi napokban a feltörekvő piaci devizák között a forintnak is, amely 308,5 körüli támasz szintig tudott erősödni az euróval szemben. Amint látjuk: napok óta ennél a fontos szintnél álldogál az árfolyam, ennek a trendvonalnak a letörése további forinterősödést is hozhat.Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot


Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot

A forint ereje és a dollár szenvedése együtt a dollár/forint árfolyamot is arra a 275 körüli szintre süllyesztette, ahonnan ősszel elindult az árfolyam Trump megválasztása nyomán. Így tehát új féléves csúcson a forint.Ott jár a dollár, mintha meg sem választották volna Trumpot

Címlapkép forrása: AFP Fotó Nicholas Kamm

cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam