Egy félreértés miniösszeomlást okozott Európában, most mindenki mentegetőzik
Deviza

Egy félreértés miniösszeomlást okozott Európában, most mindenki mentegetőzik

Portfolio
Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének múlt heti beszédét követő piaci reakció megrémített néhány monetáris tanácstagot, ezért elbizonytalanodtak abban, hogy a jegybanknak a július 20-i ülést követő közleményben már utalást kéne tennie az eszközvásárlási program kivezetésére - értesült a Reuters. A beszéd egyébként egy mini-összeomlást okozott az eurózónás kötvénypiacon: a német 10 éves állampapír másodpiaci hozama például 5 nap alatt közel megduplázódott.
Mario Draghi múlt hét kedden egy konferencián azt mondta, hogy az euróövezet gazdasági kilátásainak javulása mellett a deflációs erőket reflációs erők váltották fel, a lassú inflációs dinamika pedig főként átmeneti tényezőkre vezethető vissza. Az elnök hiába hangsúlyozta, hogy a monetáris stimulusra továbbra is szükség van, a piaci szereplők úgy értelmezték a beszédét, hogy Draghi egy nagy lépést tett a monetáris szigorításnak való megágyazás felé.

Másnap aztán még érdekesebbé vált a történet: "kiszivárgott" ugyanis egy névtelen forrástól az, hogy Draghi szavait igazából félreértette a piac.

A verbális intervenció elég egyértelmű utalás volt arra, hogy az EKB-nál nem szeretnék, ha a befektetők túlzottan előreszaladnának várakozásaikkal.

A forrás ráadásul arról is beszélt, hogy az EKB hajlandó átmenetileg tolerálni a cél feletti inflációt is, ami szintén elég erős jelzés. Ez azonban alig hatotta meg a piacokat: az euró erősödése ugyan a harmadik napra megállt, a kötvényhozamok viszont tovább emelkedtek.

Névtelen források ezúttal azt nyilatkozták a Reutersnek, hogy a heves reakció miatt több eurózónás tagállam jegybankelnöke is aggodalommal szemlélte az elmúlt napok történéseit. Attól tartanak, hogy amennyiben a július 20-i ülést követő közleményből kihagyják azt a részt, hogy szükség esetén meghosszabbíthatják az eszközvásárlási program időtartamát, illetve tovább növelhetik a keretösszegét, az még a múlt hetinél is erősebb piaci reakciókat okozhat.

Meglátjuk, milyen mozgások lesznek a piacon a kamatdöntő ülésig. Eddig úgy gondoltam, hogy el kéne hagyni a közleményből a további lazításra való utalást, a múlt heti reakciót látva viszont elbizonytalanodtam. Szerintem óvatosnak kéne lennünk.

- mondta egy névtelenül nyilatkozó döntéshozó.

Mitől ez a nagy ijedtség?

Draghi múlt hét keddi beszédét követően az eurózónás kötvényhozamok hirtelen emelkedni kezdtek. A hozamgörbe rövidebb végét kevésbé érintette az esemény:

Egy félreértés miniösszeomlást okozott Európában, most mindenki mentegetőzik
A 10 éves hozamok viszont jelentősen megugrottak. A német Bund másodpiaci referenciahozama például 5 nap alatt 0,25%-ról 0,48% fölé emelkedett, vagyis közel megduplázódott:

Egy félreértés miniösszeomlást okozott Európában, most mindenki mentegetőzik
A hosszabb hozamok emelkedése nem meglepő annak fényében, hogy a kötvénypiacok előretekintően áraznak, a befektetők pedig az EKB elnökének kijelentései miatt azt árazták be, hogy (majd egyszer) belátható időn belül sor kerülhet az alapkamat emelésére, vagyis nem fog "örökké" tartani a jelenlegi helyzet. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a piaci szereplők már látni vélik a fényt az alagút végén.

Ezzel azonban vigyázni kell: először a múlt hét szerdai, majd a mostani verbális intervenció is arra utal, hogy a piac sokkal többet akar belelátni az eurózónás monetáris szigorítási sztoriba, mint amennyi benne van.

Az Európai Központi Banknál nyilvánvalóan szeretnék elkerülni, hogy egy túlzott eufória megborítsa a kötvénypiacokat: egy ilyen esetben ugyanis fennáll a veszély, hogy újra felszínre kerülnek egyes perifériás országok (például Olaszország) strukturális problémái, a kötvényhozamok emelkedése pedig pont ezeket az országokat sújtaná a leginkább. Mindez azért fontos, mert az Európai Központi Bank kényesen ügyel arra, hogy ne szakadjanak el túlzottan egymástól a magországok és a perifériás országok hozamai, az ugyanis rontja a monetáris politikájának hatékonyságát.

Az Európai Központi Bank döntéshozói tehát elég egyértelmű üzenetet küldtek az elmúlt napokban a piaci szereplőknek: napirenden van a monetáris politika lassú normalizálásának kérdése, siettetni azonban nem érdemes, mert azzal pont az ellentétes hatást érnek el.
(Címlapkép forrása: Frederick Florin / AFP)
varga mihaly penzugyminiszter
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231