Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
Deviza

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége

Portfolio
Közelít egy kritikus zónához a dollár az euróval szemben, amely a következő napokban-hetekben első körben megállíthatja a zöldhasú mélyrepülését és ugyanez a helyzetkép látszik a dollárindexnél is. Nem állítjuk, hogy ne tudna tovább esni idővel a dollár, de előbb ezeken a kritikus tartományokon át kell jutnia. Mindez a forint szempontjából azt jelenti: benne van a levegőben, hogy tovább süllyed még egy kicsit az árfolyam a mostani 265 körülről, de azért lassan érdemes lehet meggondolni egy kis dollárvételt.
Amint tegnapi hírfolyamunkban jeleztük: az, hogy az Obamacare lecserélésére indított Trump-próbálkozások kudarcba fulladtak, azt jelenti, hogy egyelőre ebből az irányból nincs érdemi további költségvetési mozgástér a radikálisnak beharangozott amerikai társasági adócsökkentés végrehajtására. Márpedig ha ez a gazdaságélénkítő (és inflációfelpörgető szándékú) lépéssorozat elmarad, akkor nagy kérdés, hogy a Fed mikor és milyen ütemben tud kamatot emelni. Éppen ezek a kamatemelési várakozások árazódnak most ki és ez a dollár euróval szembeni esésének egyik fő mozgatórugója. A piac jelenleg már idénre csak 50% alatti eséllyel áraz egy újabb kamatemelést, miközben a legutóbbi Fed-prognózis még két ilyen lépést vetített előre 2017-re.

A devizapár másik lábát, az eurót viszont két fontos tényező is hajtotta eddig. Egyrészt az, hogy az Európai Központi Bank felől olyan üzeneteket kapott a piac, hogy idővel elkezdi majd visszafogni a havi 60 milliárdos eszközvásárlási programját a jegybank (itt voltak persze kommunikációs zavarok, a piac pedig előreszaladt), másrészt a német-francia tengely láthatóan elköteleződött az eurózóna integráció mélyítése (közös eurózóna költségvetés, pénzügyminiszter) mellett. Utóbbi a fizetési övezet szerkezeti gyengeségeinek kiküszöbölése miatt vonzóvá teszi a zónát számos nagybefektető felé, miközben egyébként is folyó fizetési mérleg többlete van a zónának a világ többi részével szemben.

Az euró hirtelen jött ereje azonban kezd kellemetlen lenni számos európai vállalatnak és az EKB-nak is, mivel veszélyezteti az inflációgyorsulás képét, így könnyen lehet, hogy Mario Draghi a holnapi kamatdöntési sajtótájékoztatón igyekszik majd a nagyon laza monetáris politika fenntartása melletti elkötelezettséget mutatni. Ez könnyen hozhat egy kis euróesést, és amint az alábbi grafikonon érzékeltetjük, a devizapár egyébként is közelít ahhoz a kritikusan erős ellenállási zónához (1,16-1,17), amelyen előbb meggyőzően át kellene jutnia ahhoz, hogy további euróerősödés előtt nyíljon meg a tér. Mindez tehát abba az irányba mutat, hogy közeledünk a dollár gyors esésének végéhez.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
Hetes grafikonon szintén azt látjuk, hogy az euró erősödése kritikus zónához közelít.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
Mivel az euró/dollár árfolyam súlya a dollárindexben kétharmados, így a dollárindexnél s azt látjuk, hogy a gyors süllyedéssel leesett egyrészt a trendcsatorna alsó száráig, illetve egy gyengébb támasz szinthez is, de a 94 körüli zóna egyébként erősebb támasznak számít, innen az elmúlt két évben többször is meglódult a zöldhasú. Ehhez pedig szintén alig 1%-ra járunk.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
A forint az euróval szemben közben napok óta a 306-os szintet teszteli, ahol a berajzolt szűkülő háromszög alsó szára húzódik. Akkor nyílna meg korlátozott tér a forint erősödése előtt, ha ezen a szinten át tudna jutni lefelé az árfolyam.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
A fentiekben tehát azt láttuk, hogy bár az euró/dollár árfolyam még mehet felfelé, de azért közeledünk a fontos ellenállási zónához, a forint pedig 305-306 körül az utóbbi években jellemzően a gyengülés felé fordult (erre rásegíthet például egy MNB-s megszólalás is), így a 265 körülig, 2,5 éves mélypontra süllyedő dollár/forint kurzusban is idővel jöhet egy felfelé kör (forintgyengülés, dollárerősödés). Ehhez azonban egyelőre még csak közeledünk, lehet, hogy még a 260 alatti tartományt is "megnézzük", mielőtt ez bekövetkezik. Ebben a devizapárban technikai szintet most nehéz találni: csak azt láthatjuk, hogy a két évig jellemző 270 körüli támasz zónát látványosan letörte az árfolyam.

Közel lehet a dollár gyors esésének a vége
Címlapkép forrása: AFP Daniel Leal-Olivas
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
forint200212