Deviza

Októberben dönthet az EKB a pénzpumpa lassításáról

Portfolio
Miután a tegnapi kamatdöntési sajtótájékoztató hatására jelentősen erősödött az euró, máris jött egy szándékos kiszivárogtatás az Európai Központi Bank részéről: nem a piacok által eddig várt szeptemberi, hanem csak az októberi ülésen dönthet majd a jegybank az eszközvásárlási program visszafogásáról. Ezzel is próbálta tehát tartósan laza monetáris politika fenntartásának szándékát sugallni az EKB, de ez most sem sikerült: az euró meg sem mozdult rá: kétéves csúcson ragadt a dollárral szemben.
Amint rámutattunk: bár nem mondott semmi különöset tegnapi kamatdöntési sajtótájékoztatóján Mario Draghi EKB-elnök. Csupán azt jelezte, hogy ősszel dönthetnek majd a havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási program visszafogásáról (a piaci konszenzus eddig is szeptember volt), de erre mégis vad szárnyalást produkált az euró. A dollárral szemben ma délelőttre már 1,1680-ig, kétéves csúcsra ugrott, és ennek valószínűleg lényeges szerepe volt abban, hogy egyszerre négy névtelen forrás is azt jelezte a Reutersnek: a piac által eddig várt szeptember helyett októberben dönthet majd az EKB a program visszafogásának részleteiről, a decemberi ülés viszont már túl késő lenne.

A hírre az euró gyakorlatilag meg sem mozdult: továbbra is 1,1640-nél jár a dollárral szemben, mindenesetre azért az látszik, hogy az alábbi ábrán berajzolt erős ellenállás ma legalábbis tényleg megállította a szárnyalást. Az, hogy októberben dönt majd az EKB a vszafogásról, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy rögtön novembertől lassul a pénznyomtatási program, esélyes, hogy a tényleges lassítást csak jövő év eleje körül kezdi el az EKB, bár erről a mostani kiszivárogtatás nem szól. Ha ez így lesz, akkor idén augusztus-decemberben még 300 milliárd eurónyi friss pénz bepumpálása jön a rendszerbe és egy jövő év őszéig elhúzó programleállítás (tapering) mellett még jövőre is további 360 milliárd eurónyi likviditásról beszélhetünk. Ez és a kétéves csúcsra ugró euró alapján úgy tűnik, hogy az EKB szerint kicsit előreszaladt a piac a tapering hatásainak beárazásával.

Októberben dönthet az EKB a pénzpumpa lassításáról
Airbnb founder/CEO Brian Chesky
elektromosauto0922
spurs190920egy
juncker0922
svájciora0922
shutterstock_511583062_esztétika és funkció_1500x848
izernorbert0922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)