Deviza

260-nál várja a dollár az esti Fed-jelzést

Portfolio
Hétfő óta lényegében mozdulatlan a forint az euróval szemben 304 körül az euróval szemben a bankközi devizapiacon, a dollárral szembeni árfolyamot pedig maga a dollár világpiaci mozgása befolyásolja. A 260 közeli árfolyamban akár lényeges kilengést is hozhatnak azok a jelzések, amelyeket a piaci szereplők a Fed ma este 8-kor megjelenő legutóbbi kamatdöntésének szövegezéséből olvasnak ki.
Egyelőre nem okozott komolyabb elmozdulásokat az euró/dollár árfolyamban a német alkotmánybíróság azon tegnap reggeli döntése, hogy az Európai Bíróságra továbbította azt EKB eszközvásárlási programjával kapcsolatos ügyet. A német testület szerint az EKB megsértette a saját mandátumára vonatkozó kereteket (monetáris finanszírozást hajt végre), amikor néhány évvel ezelőtt az eszközvásárlási program megindításáról döntött. Korábban a német alkotmánybíróság az EKB OMT nevű programját is az Európai Bíróságra küldte, de utóbbi elkaszálta azt, és erre most is van esély, de mindenesetre nagyon érdekes, hogy akkor, amikor az EKB már egyébként is csak néhány hónapra van a pénznyomtatási programja "lecsavarásáról", esetleg jogi szempontból (is) érkezik támadás a programmal szemben.

Mindenesetre van olyan értelmezés a piacon, hogy ez a veszély még inkább arra szorítja majd az EKB-t, hogy minél előbb kezdje el a program leépítését és semmi esetre se gondolkodjon azon, hogy az egyes értékpapírokban 33%-ról 50%-ra emelje az EKB részesedésének felső korlátját (amivel hosszabb ideig tudná fenntartani a vásárlási programot). A euró/dollár kurzus tegnap délelőtt nem emiatt, hanem inkább a várttól minimálisan elmaradó német GDP-növekedési adat miatt süllyedt, majd az erős amerikai kiskereskedelmi forgalmi adat hatására átmenetileg 1,17 alá is benézett, ma reggel 1,1730 körül jár a kereskedés.

260-nál várja a dollár az esti Fed-jelzést
A forint az euróval szemben hétfő reggel óta a nagyon szűk, 304-304,5-ös sávban ingadozik és amint látszik, a szűkülő háromszög alsó szára egyelőre fontos korlát volt a forint visszagyengülése idején.

260-nál várja a dollár az esti Fed-jelzést
A dollár/forint jegyzések a fentiek miatt kissé a 260-as szint alatt ragadt, de a Fed ma este megjelenő kamatdöntési jegyzkönyve lényeges lesz abból a szempontból, hogy mikor és milyen stratégia mentén tervezi leépíteni a felvásárolt hatalmas értékpapír állományát. Esélyes, hogy erről további lényeges információk a jövő heti Jackson Hole-i Fed-konferencia keretében hangzanak majd el.

260-nál várja a dollár az esti Fed-jelzést
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-1071775348