20 fillérre jártunk az új forintcsúcstól
Deviza

20 fillérre jártunk az új forintcsúcstól

Portfolio
Az Észak-Koreával kapcsolatos feszültségek és a Donald Trump gazdaságpolitikájával kapcsolatos bizonytalanságok ma ismét rontották a nemzetközi kockázati étvágyat, így a dollár újra gyengült és részben emiatt a forint ismét erőre kapott. Az euróval szemben 303 közelébe erősödött, azaz mindössze 20 fillérre járunk attól, hogy új bő 2,5 éves forintcsúcsról beszélhessünk, de a nap végére kissé újra gyengült a magyar fizetőeszköz. Az angol fonttal szemben azonban új 4 éves forintcsúcsról beszélhetünk.

Nap végére újra gyengült kicsit a forint

A 303-as szint tesztelése után késő délután kissé újra gyengült a forint: az euró jegyzései 303,5-ig visszaemelkedtek. A 303-as technikai támasz szint tehát egyelőre jól működik. A piacok fókuszában már a keddi MNB kamatdöntés áll, illetve az, hogy a jegybank tesz-e bármilyen jelzést a kommentárjában a forintárfolyammal kapcsolatban. A forint nap végi visszagyengülése és a dollár gyengélkedése miatt (1,18020-ig emelkedett az euró) a dollár/forint jegyzések 256,8 körül járnak kora este a bankközi piacon.


20 fillérre járunk az új forintcsúcstól

Az Észak-Koreával kapcsolatos feszültségek és a Donald Trump gazdaságpolitikájával kapcsolatos bizonytalanságok ma ismét rontották a nemzetközi kockázati étvágyat. Steve Bannon főstratéga ugyanis még pénteken azt mondta: az a Trump-elnökség, amiért ő is küzdött, véget ért, ez pedig piaci nyelvre lefordítva azt is jelenti: nagyon nagy kérdés, át tud-e bármiféle érdemi adócsomagot verni Trump, ami a gazdaságélénkítésen keresztül a Fed folytatódó kamatemelési sorozatához vezet. Mivel ezt a forgatókönyvet egyre nagyobb kérdőjelek övezik, így ma a dollár újra elkezdett gyengülni az euróval szemben, 1,1740-ről 1,1785-ig gyengült. Részben a távolba vesző Fed-kamatemelési kilátás segít most a forintnak, amely a reggeli 303,6-ról délutánra 303 közelébe araszolt az euróval szemben. Ez azt jelenti, hogy mindössze 20 fillérre járunk az új 2,5 éves forintcsúcstól. A dollárral szemben 257 közelébe ereszkedtek a jegyzések, a fonttal szemben pedig már 332 alatt járunk, azaz az október villám font összeomlást leszámítva új 4 éves csúcsra ért a forint.
100 milliárd forintot adott egy hónapra a bankoknak az MNB

Egy hónapos futamidejű finomhangoló devizaswap-tendert tartott a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank az egy hónapos lejáraton a tenderre beérkezett 273 milliárd forint ajánlatból 100 milliárd forintot fogadott el. A hétfői tender eredményét, valamint a szerdai lejáratokat figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 950 milliárd forint. Tovább a cikkhez

Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Az elmúlt napokban még jobban ráerősített Észak-Korea a megelőző atomcsapás veszélyére kommunikációs szinten, mert a partjai közelében megkezdődött a 10 napos, már régen eltervezett hadgyakorlat az Egyesült Államok és Dél-Korea hadserege részvételével. Az oroszok és a kínaiak is kérték, hogy ez maradjon el, de nem hallgattak erre a gyakorlat résztvevői, igaz a bevont katonák számát közel 10 ezerrel csökkentették a tavalyi hadgyakorlathoz képest.

A hadgyakorlat a következő 10 napban bizonyára kiemelt figyelmet vonz majd a befektetők körében is, ma reggel mérsékelten csökkennek például az európai határidős részvényindexek, de az euró/dollár árfolyamában nincs változás: a jegyzések 1,1750 körül oldalaznak.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint az euróval szemben sem reagált az észak-koreai fejleményekre, 303,5 körül ragadt az euróval szemben. Július végén-augusztus elején az akkori feszült periódusban is szokatlanul stabil volt a magyar fizetőeszköz. Amint láthatjuk: 303-nál fordult augusztus elején az árfolyam, így ahhoz, hogy tovább tudjon erősödni most a forint, ezen a támasz szinten kellene előbb lefelé átjutnia.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Ha ez sikerülne, akkor rögtön bő 2,5 éves forintcsúcsról beszélhetnénk és érdekes lesz a holnapi MNB kamatdöntés, amely esetleg alkalmat kínálhat a jegybanknak arra, hogy a kamatok mellett jelzést tegyen a forint árfolyamával kapcsolatban is.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint stabilitása az alábbi, relatív teljesítményt mutató grafikonon is jól látszik: a geopolitikai feszültségek mellett is csak alig gyengült a forint, míg a többiek jobban, így a múlt héten enyhülő feszültség mellett szépen elkezdtek erősödni.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

A forint a továbbra is gyengélkedő dollárral szemben 258,5 körül jár ma reggel a bankközi piacon, itt 255 a fontos támasz szint, alatta 252 körül húzódik egy még erősebb támasz.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Érdemes fél szemmel figyelni azt is, hogy mit csinál a forint a Brexit-viták miatt gyengélkedő fonttal szemben. Amint múlt héten egyszer már ráirányítottuk a figyelmet: a tavaly októberi villám összeomlást leszámítva (ami hajnali órákban történt, így kevés magyar szereplőt érintett) mostanra 332-333-ig erősödött a forint, ami négyéves csúcsnak számít és 1 forintos további erősödés esetén immár 6 éves csúcsról beszélhetnénk.Az megvan, hogy a forint szép csendben 4 éves csúcsra kapaszkodott?

Az e heti fontosabb eseményeket ma reggeli cikkünkben szedtük össze:

Címlapkép forrása: AFP Ped Jones

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1071775348