Deviza

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank

Portfolio
A kedd délutáni hullámszerű erősödés óta stabil a forint az euróval szemben 308-nál, közben viszont az euró visszakapaszkodott 1,20 fölé a dollárral szemben és az euró ereje a svájci frankkal szemben különösen látványos: frank árfolyamküszöbének 2015 eleji elengedése óta nem volt ilyen erős, noha az észak-koreai feszültség miatt többek között a franknak elvileg erősnek kellene lennie.
Nagy nap a mai a globális monetáris politikában, hiszen a Fed ma jelenti be, hogy milyen elvek és stratégia mentén kezdi el leépíteni 4000 milliárd dollár fölé növelt mérlegfőösszegét, amely az eszközvásárlási program három hullámában nőtt meg az elmúlt évtizedben. Maga az irányadó ráta egyelőre a piac várakozása szerint nem változik, de decemberben már jöhet az újabb szigorítás. Ha ennél lazább hangvételű jelzéseket küld ma este a Fed a piacoknak, akkor a dollár újabb ütést kaphat és így az euró/dollár árfolyam akár a minap elért 1,21 közeli kétéves csúcsról még tovább emelkedhet.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank
A forint az euróval szemben tegnap délután hullámszerű erősödéssel reagált 309 körülről 308-ig arra, hogy végül nem volt semmilyen nagy bejelentés az MNB-től (a felfokozott várakozásokhoz képest) és azóta sem látszik érdemi elmozdulás. Amint ma reggeli értékelésünkben rámutattunk, a reálgazdaságilag indokolthoz képest gyengébben tartott forint kapcsán érdekes kérdés lesz, hogy a jegybank még milyen eszközökkel rendelkezik, ha idővel újra szükség lenne további lazításra.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank
A forint tegnapi erősödésével párhuzamosan a zloty is erőre kapott, míg a bankpánik mellett az orosz rubel esett (az erősebb euróval szemben) és a líra-rand páros is gyengébb szinteken ragadt.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank
A dollár kis gyengülése és a forint erősödése együttesen a 256,5 körüli szintig visszasüllyesztette a bankközi árfolyamot.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank
Az észak-koreai feszültség mellett különösen érdekes, hogy a klasszikus menedékdevizának tekintett svájci frank tegnap új 2,5 éves mélypontra esett az erős euróval szemben 1,1570 körül és azóta is itt ragadt az árfolyam.A jelek szerint a tartósan masszívan negatív tartományban hagyott svájci kamatszint idővel megtette a hatását és azt a jegybank a minapi kamatdöntési közleményének nyelvezetében is "észrevette": a jelentősen túlértékelt frank kifejezést túlértékelt kifejezésre változtatta. A frank/forint árfolyam 267 körülig süllyedt, de augusztus elején már láttunk 264 körüli árfolyamot is, így itt most nem beszélhetünk új lokális forintcsúcsról.

Megnyugodott a forint, hanyatlik tovább a frank
nemet autoipar autogyartas
cimlap_2050klimasemlegesseg
shutterstock_1420888847
nyugdíj191203gettystock
varga mihály MTI
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forintdevizaárfolyam