Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
Deviza

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?

Portfolio
  • Egész éves gyengélkedése után szeptemberben fordulni tudott az amerikai dollár, a vezető devizák többségével szemben azonban így is mínuszban zárta a harmadik negyedévet.
  • A két legjobban teljesítő fejlett piaci fizetőeszköz a norvég korona és a kanadai dollár lett, köszönhetően az olajár emelkedésének.
  • A feltörekvő piaci devizák közül a venezuelai bolivár tovább folytatta már bő másfél éve tartó zuhanását, ám az abszolút vesztes ezúttal egy ázsiai ország pénzneme, az üzbég szom lett, ami egyik napról a másikra mintegy 100%-ot esett: mintha hétfő este még 310 forintba kerülne egy euró, kedd reggel viszont már 600-ba.


A harmadik negyedév elején folytatódott a devizapiac idei legnagyobb a sztorija, a dollár általános gyengélkedése a vezető devizákkal, különösképp az euróval szemben. A befektetők az alacsony inflációs adatok miatt elbizonytalanodtak abban, hogy az amerikai jegybank fog-e tudni még az idei év végén kamatot emelni, ezzel párhuzamosan viszont egyre túlfűtöttebbé váltak az Európai Központi Bank eszközvásárlási programjának leépítésével (ezáltal a monetáris lazítás visszafogásával) kapcsolatos várakozások. Ez utóbbira Mario Draghi, EKB-s jegybankelnöknek is sikerült rájátszania, amikor egy június végi konferencián azt mondta, hogy "a deflációs erőket reflációs erők váltották fel, a lassú inflációs dinamika pedig főként átmeneti tényezőkre vezethető vissza". Később hiába próbálták névtelenül nyilatkozó jegybanki források lebeszélni a szárnyaló eurót, már túl késő volt.

A piaci szereplők várakozásai túlszaladtak, ezért a szeptemberi kamatdöntő ülésen a jegybankárok azzal igyekeztek hűteni a kedélyeket, hogy semmilyen utalást nem tettek az eszközvásárlási program leépítésére. Sőt, Draghi még azt is megemlítette, hogy az euró árfolyama kockázatot jelent a középtávú árstabilitás szempontjából, ezért figyelemmel kísérik annak alakulását.

Amellett, hogy természetesen leszögezte, nincs árfolyamcélja a jegybanknak, ennél egyértelműbben nem tolmácsolhatta volna az üzenetet a piaci szereplőknek: az EKB-nak nem tetszik a túl erős euró.

befektetők ezúttal értettek a szóból, az euró ugyanis a következő napokban elkezdett visszatáncolni az amerikai dollárral szembeni bő két és fél éves csúcsáról. A látványos fordulatra ráerősítettek Janet Yellen amerikai jegybankelnök szavai, egy szeptember végi beszédében ugyanis azt mondta, hogy az inflációs bizonytalanságok ellenére folytatni kell a fokozatos kamatemelést, ami az euró-dollár dollár lábára volt hatással.

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
A dollár szeptemberi irányváltása ellenére a harmadik negyedévben összességében így is alulteljesítő volt a fejlett országok devizáinak többségével szemben. Látványos kivételt ez alól az izlandi korona jelentett: a szigetország fizetőeszköze a harmadik negyedévben 5%-ot veszített értékéből a dollárral szemben, igaz, az ezt megelőző másfél évben több mint 22%-ot erősödött, így már érett egy kisebb korrekció. Pláne úgy, hogy a helyi döntéshozók korábban többször is hangoztatták, hogy az erős korona árt a gazdaság legfontosabb ágazatainak, a halászatnak és a turizmusnak, ami a befektetők számára világos üzenet volt, hogy a korona túlzott felértékelődése nem kívánatos dolog.

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
  • A két legjobban teljesítő fejlett piaci fizetőeszköz a norvég korona és a kanadai dollár - két nyersanyagkapcsolt deviza - lett, annak köszönhetően, hogy az olaj világpiaci ára július eleje és szeptember vége között több mint 10%-kal emelkedett.
  • A svéd korona felértékelődése mögötti legfontosabb tényező az volt, hogy 2012 óta először visszatért az éves inflációs ütem a jegybank 2%-os célértéke fölé, emiatt pedig elkezdtek erősödni a piaci várakozások, miszerint belátható időn belül megkezdődhet a monetáris politika szigorodása a jelenlegi, rekordalacsony (negatív) alapkamat-szintről.
  • A brit font szeptember végére olyan magasságokba kapaszkodott a dollárral szemben, amire a Brexit-népszavazás óta nem volt példa. Ennek oka, hogy a jelenlegi 2,9%-os éves inflációs dinamika jócskán meghaladja a jegybank 2%-os célját, emiatt, illetve a gazdasági folyamatokat látva pedig egyre több jegybanki döntéshozó látja úgy, hogy néhány hónapon belül kamatemelésre lehet szükség. A lehetséges Brexit-forgatókönyv - vagyis, hogy milyen feltételekkel hagyja majd el az ország az EU-t - természetesen továbbra is számottevő kockázatot jelent a font árfolyamára nézve, az elmúlt hetekben azonban a monetáris politika szigorítására vonatkozó várakozások kerültek előtérbe, amelyek erősítették a brit fizetőeszközt.


Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?

Feltörekvők

A brazil reál a harmadik negyedévben 4,5%-ot tudott erősödni az amerikai dollárral szemben, ezzel pedig a legjobban teljesítő feltörekvő piaci deviza lett. Bár a korrupciós botrányokkal sújtott instabil belpolitikai helyzet továbbra is rányomja a bélyegét az országra, úgy tűnik, hogy Brazília idén végre kimászhat a több mint három éve tartó, súlyos recesszióból, ami a helyi fizetőeszköz szempontjából is pozitív fejlemény.

Szintén 4,5%-ot erősödött a dollár ellenében a szerb dinár, amihez két tényező járult hozzá: egyrészt a gazdaság méretéhez képest továbbra is rengeteg pénz utalnak haza a külföldön dolgozó szerbek, másrészt régiós viszonylatban a szerb alapkamat a legmagasabb, növelve ezzel a jelenlegi alacsony hozamkörnyezet közepette a dinárban denominált kötvények vonzerejét. A szerb jegybank egyébként szeptemberben a piaci szereplőket meglepve 4%-ról 3,75%-ra vágta az alapkamatot, amivel sikerült kicsit gyengítenie a dinárt.

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
A sor végén egy afrikai, egy latin-amerikai és egy ázsiai fizetőeszköz kullogott.

A nigériai naira 14%-ot veszített értékéből, ám az árfolyamrendszerben lezajlott változás következménye volt. Hivatalosan tavaly júniusban ugyan áttért a lebegő árfolyamrendszerre az ország, a jegybank ugyanakkor rendszeresen meghatározott egy indikatív árfolyamot, emellett pedig időnként beavatkozott a devizapiacon, hogy kordában tartsa a naira gyengülését. Most augusztusban egy újabb lépés történt az árfolyamrendszer teljes liberalizációja irányába, ekkortól kezdve ugyanis a kereskedelmi bankok a jegybank által meghatározott ráta helyett egy olyan árfolyamon jegyezhették a devizákat, amelyet a likviditás növelése érdekében még áprilisban hozott létre a központi bank, és ami jobban tükrözi a naira tényleges piaci megítélést.

A súlyos válsággal küzdő venezuela fizetőeszköze, a bolivár tovább folytatta a mélyrepülést a dollárral szemben: az első féléves 291%-os zuhanást újabb 27%-os gyengülés követte. Az elsődleges prioritást nem élvező termékek importjára vonatkozó úgynevezett Dicom-árfolyam alapján a negyedév végén 3340 bolivárt kellett adni egyetlen amerikai dollárért, a feketepiacon viszont ennek közel tízszeresét is elkérik egy dollárért.

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
A harmadik negyedév abszolút vesztese azonban nem a bolivár, hanem az üzbég szom lett. Augusztus végén nagyjából 4000 szomba került egy dollár, szeptember végén viszont már több mint 8000-be. Ennek oka az volt, hogy szeptember elején az ország jegybankja úgy döntött, a feketepiaci tevékenység visszaszorítása érdekében felhagy az árfolyam mesterségesen erős szinten tartásával, és egy nagy lépést tesz a szabadon lebegő árfolyamrendszer irányába. A lépés hatására azonnal beszakadt az árfolyam: mintha egyik nap még 310 forintba kerüne egy euró, a követő napon viszont már 600-ba. A piaci szereplőket ugyanakkor nem érte teljesen váratlanul a lépés, hiszen az üzbég elnök már korábban jelezte, hogy még az idén sor kerülhet egy átfogó devizapiaci reformra, ami a helyi pénznem jelentős leértékelődését vonhatja magával.

Mit szólnál, ha reggel felébredve hirtelen 600 forintba kerülne egy euró?
(Címlapkép forrása: Shutterstock)
brexit0115
bitcoin automata shutter
gáztározo0921
klima0921
shutterstock_1424418242
szaudarábia0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983 (1)