Lépett a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!
Deviza

Lépett a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!

Portfolio
Röviddel magyar idő szerint este 6 óra után felpörögtek az események Törökországban, mivel előbb kiderült, hogy a török jegybank monetáris tanácsa összeült, hogy értékelje a kialakult helyzetet, aztán a miniszterelnök-helyettes küldött egy kamatemelést bátorító üzenetet, aztán rövidesen azt is megtudtuk: 300 bázispontos kamatemelést lépett meg a jegybank. Ezek együttesen fél óra alatt mintegy 6%-os líraszárnyalást váltottak ki a dollárral szemben. Ez kezdetben kicsit a forintra is hatott, de később visszagyengült. Egyelőre nagy kérdés, hogy a török kamatemelés elég lesz-e az elmúlt hetek masszív líragyengülésének tartós megfordításához.

Újra húztak a lírán és a forinton is

A Fed májusi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyve óta (8-kor jelent meg), újabb líraerősödési hullám bontakozott ki, noha a Fed megerősítette, hogy rövidesen újabb kamatemelés várható, feltehetően júniusban bekövetkezik ez. A líra dollárral szembeni árfolyama 4,63-ról 4,56-ig erősödött és ez a hullám a forinton is segített: 319,3-ról 318,6-ig tudott kapaszkodni az euróval szemben.
Miért kellett ezt meglépni? Mi a baj a törökökkel?

Amint reggeli elemzésünkben rögzítettük, adott egy ország, amelynek: a túlzott hitelezésre épülő dinamikus gazdasági növekedése fenntarthatatlan, a túlfűtöttség jeleit mutatja, az infláció nagyon magas, a jegybank viszont politikai nyomás miatt nem hajlandó szigorítani, a masszív folyó fizetési mérleg hiánya miatt erősen rá van utalva a külföldi finanszírozásra, az államfő azonban minden egyes intézkedésével és kijelentésével rombolja a befektetői bizalmat, ami elengedhetetlen a külföldi tőke bevonásához, miközben az emelkedő amerikai kamatkörnyezetben felerősödik a kockázatkerülési magatartás, ami a Törökországhoz hasonló, sérülékeny országokat különösen érzékenyen érinti. Aztán mindennek hatására az egyébként is emelkedő amerikai hozamkörnyezet és erősödő dollár mellett egy ilyen, rohamosan gyengülő líraárfolyam alakult ki, így lépni kellett. A rohamosan gyengülő lírát az utóbbi egy hétben egyébként leginkább Recep Tayyip Erdogan londoni kijelentése okozta, aki kijelentette, hogy a jövő havi elnökválasztás után a leendő államfőnek a monetáris politikára is még nagyobb hatalmat kell gyakorolnia, ami megijesztette a befektetőket, így az önmagát a kamatok ellenségének hirdető Erdogan kijelentése, befektetői bizalmat romboló nyilatkozatai miatt (is) kellett most kamatot emelnie a jegybanknak.


Mégsem segít a török lépés a forinton

Bár néhány percig erősödni tudott a forint a török kamatemelés miatt szárnyaló líra hatására, de aztán gyorsan visszagyengült oda az euróval szemben, ahonnan elindult: 319,3-ig. Ez pedig azt jelenti, hogy mindössze 40 fillérre járunk attól, hogy új kétéves forintmélypontról beszélhessünk az euró ellenében. A 319,7-es szintet ma alakította ki az árfolyam.


Itt az indoklás - Vajon elég lesz-e ekkora emelés?

A török jegybank azzal indokolta a jelentős monetáris szigorítást, hogy fel kellett lépnie az árstabilitás elérésének célja érdekében és a továbbiakban is mindent megtesz ennek érdekében. Mindez tehát azt jelenti, hogy a piac ki tudta kényszeríteni a kamatemelést a török jegybankra nehezedő jelentős politikai nyomás ellenére is, az egyszerre tartandó parlamenti és elnökválasztások előtt három héttel. Ez persze a líra grafikonját elnézve tényleg szükségszerű volt, hiszen az infláció ilyen gyenge líra mellett már inkább a 15% felé tarthat a hivatalosan 5%-os cél mellett. Nagy kérdés, hogy ez a kamatemelés tényleg elég lesz-e a lírazuhanás megállítására, vagy most csak a short pozíciók egy részének lezárását látjuk és aztán a következő napokban újraindul a líraesés. A mai lépéssel ugyanis a líra shortolásának költségeit nem emelte drasztikusan a jegybank, 3%-nyit pedig az árfolyam rövid idő alatt képes esni, amivel egy shortos máris "pénzénél van". Egyelőre úgy tűnik, hogy a masszív líra shortzáró hullám kitart, a 4,65 körül ténylegesen bejelentett 300 bázispontos kamatemeléshez képest már 4,55 körül jár az árfolyam a dollárral szemben. Napközben a líra történelmi mélypontja még 4,82 körül volt, a török jegybanki ülés híre 4,85 körül érte el a piacot.
Máris meglépték: 300 bázispontos kamatemelés!

Gyorsan pörögnek az események Törökországban: a piac csak negyed órája értesült, hogy összeült a török jegybank, most pedig már be is jelentette, hogy az eddigi 13,5%-ról 16,5%-ra, azaz 300 bázisponttal megemelték az irányadó kamatlábat.

Összeült a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!

A török líra a dollárral szemben 6 óra előtt még 4,85 körül hullámzott, most viszont már 4,65 körül jár, azaz bő 4%-kal ugrott a török jegybanki és kormányfőhelyettesi jelzések hatására. A forint is elkezdte megérezni a líra erősödését: az előbb még 319,2 körül járt az euróval szemben, most viszont már 318,6 körül látjuk a jegyzéseket a bankközi piacon.Összeült a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!

Amint ma két cikkben is megírtuk: a Törökországban kialakult valutaválság azonnali és jelentős kamatemelést tesz szükségessé, miközben Erdogan elnök éppen választásokra készül jövő hónapban, így erőteljes nyomást helyezett eddig a jegybankra, hogy ne emeljen. Mivel a jelek szerint nemcsak a "külföldi spekulánsok", hanem a török lakosság is adni kezdte a lírát, a jegybanknak nem nagyon marad már lehetősége, mint a kamatemelés (vagy a tőkekorlátozások bevezetése). Rövidesen kiderül, hogy mit lép a török gazdaságpolitikai vezetés.Összeült a török jegybank, hirtelen megtépték a lírát!
Címlapkép forrása: YASIN AKGUL / AFP

Már a törökök is szabadulnak a lírától, azonnali beavatkozás kell

Londoni pénzügyi elemzők szerint Törökországban teljes körű valutaválság alakult ki, amelyre a török jegybanknak azonnal és határozottan kell reagálnia - emeli ki az MTI Cristian Maggio, a TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport egyik londoni igazgatójára hivatkozva. Mi a Commerzbank anyaaga alapján ugyanerről, az azonnali brutális kamatemelés szükségességéről írtunk külön anyagunkban: Tovább a cikkhez

Brutális lépés kell a törököktől, ha még vissza akarnak jönni a szakadékból

A jelenlegi 13,5%-ról legalább 20%-ra kellene emelni a bankok számára nyújtott hitelek kamatát ahhoz, hogy meg lehessen fékezni a török líra zuhanását - vélik a Commerzbank elemzői. A német bank szerint két választása van a török jegybanknak: vagy önként meglépi ezt, vagy pedig nem marad más választása, mint a tőkekorlátozás. Tovább a cikkhez

Épp most végzik ki Törökországot - Ezt a forint is megérezheti

Gyakorlatilag szabadesésben van a török líra árfolyama: májusban már 17%-os zuhanásnál tart az amerikai dollárral szemben, miután ma is 2%-os esésnél jár. Az amerikai hozamemelkedéssel párhuzamosan felszínre került a török gazdaság sérülékenysége, a helyzeten pedig csak ront Erdogan elnök beavatkozása a monetáris politika függetlenségébe. A feltörekvő piacokat sújtó általános tőkekivonást látványosan erősíti a török helyzet, és ezt már a forint is megérzi, amelynek árfolyama kétéves mélyponton jár az euróval szemben. Tovább a cikkhez
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231