Brutális olasz leminősítést áraz a piac - Nagy baj lenne, ha tényleg bekövetkezne
Deviza

Brutális olasz leminősítést áraz a piac - Nagy baj lenne, ha tényleg bekövetkezne

Portfolio
Az olasz állam csődkockázati árazása azt tükrözi, hogy a piac ötfokozatú leminősítést kalkulál, ami ha tényleg bekövetkezne, rendkívül kártékony lenne többek között a kereskedelmi bankok számára is - hívja fel a figyelmet a Reuters.
Az S&P Capital IQ üzletága a CDS-árazásokból készít egy piaci mutatószámot, ami azt tükrözi, hogy az adott napon a csődkockázati árazás alapján hova tenné a piac az adott ország hitelminősítési szintjét. Most az a helyzet, hogy az olasz CDS-szintből jóval a befektetésre ajánlott kategória alatti, “B+" besorolás adódna, miközben az ország hosszúlejáratú devizaadóságának besorolása a befektetésre ajánlott “BBB" kategóriában van mindhárom nagy minősítőnél. Pontosabban a Moody's-nál az ennek megfelelő "Baa2", igaz múlt pénteken ezt leminősítési felülvizsgálat alá vette. A Fitchnél és az S&P-nél a BBB besorolásokhoz stabil kilátás tartozik egyelőre.

A kettő besorolás közötti különbség most ötfokozatú és ekkora különbség a két minősítés között utoljára 2012 közepén volt, amikor csúcson voltak az eurózóna szétesési félelmek, aztán ezeket lecsillapította Mario Draghi EKB-elnök híres mondata ("bármi áron" megmentjük az eurózónát).Brutális olasz leminősítést áraz a piac - Nagy baj lenne, ha tényleg bekövetkezne
Fontos, hogy a hitelminősítés nem feltétlenül követi (szorosan) a CDS-árazásokból adódó szintet, a piac időről-időre túlreagálhatja a helyzetet és most is elképzelhető, hogy ez a helyzet. Mindenesetre amennyiben legalább két nagy hitelminősítő tényleg a bóvli kategóriába rontaná az olasz adósminősítést, akkor az a Reuters megfogalmazása szerint rendkívül kártékony lenne az olasz adósságfinanszírozási folyamatokra. Ennek oka, hogy speciális intézkedések nélkül a bóvli besorolású papírokat nem fogadhatja el az Európai Központi Bank fedezetként a kereskedelmi bankoknak szóló likviditásnyújtási műveletei során, miközben ezeket a bankok gyakran használják likviditásszerzésre a saját működésük finanszírozásához.

Egy speciális sürgősségi likviditásszerzési programot ettől függetlenül még elérhetnének a bankok az EKB-nál. Közben azonban arra is számítaniuk kellene, hogy az országminősítéssel párhuzamosan a bankok saját hitelminősítése is romolna, így az a saját forrásszerzési lehetőségeiket is rontaná, fokozva a negatív piaci spirál hatásait.

A legfrissebb olasz belpolitikai fejlemények:Címlapkép forrása: VINCENZO PINTO / AFP
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
1,5 év tanulás után már 500 ezres álomfizetés jár az informatikusoknak
nyse tőzsde usa részvény
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231