Itt a rekord! Sosem volt még ilyen gyenge a forint
Deviza

Itt a rekord! Sosem volt még ilyen gyenge a forint

Portfolio
A 326-os szint felett kezdte a szerdai napot a forint, aztán egy délelőtti gyengülési hullám 327,3-ig repítette az eurót, majd kora este egy újabb forintesés kezdődött, amivel 328 fölé ugrott az euró. Ezzel minden idők leggyengébb forintárfolyama alakult ki. Nyugtalanító, hogy a régiós devizák közül a forint ma is kilógott az esésével, hiszen a zloty lényegében stagnált, a cseh korona pedig a mai újabb kamatemelés után kissé erősödni tudott.

Történelmi mélyponton éjszakázik a forint

Az utóbbi órákban már csekéllyé váltak a mozgások a bankközi devizapiacon az euró/forint árfolyamnál, 327,7 körül ragadt az árfolyam, azaz a kora este elért új történelmi mélypont (328,25) közelében ragadt az árfolyam. Mivel a dollár erős szinten maradt estére a nemzetközi piacokon, így 283,7 körül látjuk a késő esti jegyzéseket.


13 havi csúcson a dollár a forint ellenében

Továbbra sincs fellélegzés a forint számára: az euróval szembeni jegyzéseke 327,8 körül járnak a bankközi piacon, míg a dollár kitartó menetelése miatt (már 1,1540-nél jár az euróval szemben!), vele szemben immár 284 forintnál jár a kereskedés. Utóbbi tavaly május közepe óta, azaz 13 hónapja a leggyengébb forintot jelenti. Közben amint rámutattunk, az olajárak is többéves csúcs közelében járnak, így tehát az üzemanyagok ára a kutakon jókora további emelkedés előtt áll.


Szenved a forint, lendületben a dollár

Az esti kereskedés során sem tud érdemben visszaerősödni a forint: az euró jegyzései 327,7 körül ragadtak a bankközi piacon. Azt, hogy melyek a főbb okok a forint mai történelmi mélypontja mögött, ebben a délutáni cikkünkben foglaltuk össze. Közben a dollár órák óta kitartóan erősödik az euróval szemben, a reggeli 1,1670-es jegyzések mostanra 1,1560-ig süllyedtek, ami egyhetes dollárcsúcsot jelent. Emiatt a dollár/forint jegyzések is 283,3-ig emelkedtek, azaz beállították a múlt héten már elért 13 hónapos forintmélypontot (dollárcsúcsot).


Elég rossz hírünk van a magyar autósoknak és a Horvátországba készülőknek

A forint mai történelmi mélypontjával egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magyar autósok, hiszen közben a Brent olajár is meglódult. Így ha valaki autóval készül a horvát tengerpartra, neki mindez még kellemetlenebb lesz, mert a kunával szemben újabb történelmi mélypontra esett a forint, így a kinti tankolás és matrica költsége tovább emelkedik. Tovább a cikkhez

Nem tud talpra állni a forint

Továbbra is s 328-as szint közvetlen közelében ingadozik a forint az euróval szemben a bankközi piacon, tehát nem tud talpra állni az egy órája elért újabb történelmi mélypont óta. A dollár jegyzései 283-nál, a svájci franké 284 közelében mozognak. Ma egyébként a forintalapú magyar államkötvények másodpiacán 1-3 bázispontos csökkenés alakult ki a délutáni kereskedés során. A 3 éves papír referenciahozama 1,84%-on, az 5 évesé 2,25%-on, a 10 évesé 3,54%-on áll az ÁKK adatai szerint.


A korona a régió bajnoka: sosem volt még ilyen erős a forinttal szemben

A februári után ma a piaci szereplők többsége számára váratlanul korán, újabb 25 bázisponttal 1%-ra emelte az alapkamatot a cseh jegybank, de ezzel csak napon belül tudott egy kis lökést adni a koronának az euróval szemben. Tovább a cikkhez

Már fél órája 328 felett az euró

Nincs gyors visszaerősödés a forintnál azután, hogy az eddigi 327,7 körüli mélypontnál is gyengébbre esett az euróval szemben. Már közel fél órája 328 felett jár az euró. A dollár jegyzései 283,3-nál járnak a bankközi piacon.


Itt a rekord! Sosem volt még ilyen gyenge a forint

Az utóbbi percekben hirtelen intenzív forintesés bontakozott ki, amivel új történelmi mélypontra bukott az euróval szemben, hiszen a jegyzések a 328-as szintet is átlépték a bankközi piacon.
Nyugtalanító, hogy a régiós devizák közül forint ma is kilóg az esésével, hiszen a zloty lényegében stagnált, a cseh korona pedig a mai újabb kamatemelés után kissé erosödni tudott.


A forint a dollárral szemben 283 közelébe esett, itt csak pár fillérre járunk attól, hogy új 13 hónapos forintmélypontról beszélhessünk.


Maradunk 327 felett

Kisebb ingadozásokkal folyamatosan 327 körül jár a forint az euróval szemben, a nap második felében 327,26-nál jár a jegyzés, ami 0,4%-os forintgyengülést jelent.


Közben a dollár-forint megint 282 felett jár.


Lassan senki nem hisz a forint feltámadásában

Sorra vizsgálják felül korábbi jóslataikat az elemzők a forint esését látva, ma már egyre kevesebben hisznek abban, hogy 330 alatt visszafordul az euróval szembeni jegyzés. A történelmi csúcs ugyan szerdán még nem valósult meg, de ha hinni lehet a szakembereknek, akkor ez csak napok kérdése. Tovább a cikkhez

Már az elmúlt napokban is repkedtek a merész előrejelzések

A következő hetekben további forintgyengülés jöhet, így a harmadik negyedévben akár 335-340-ig is emelkedhet az euró árfolyama - számoltunk be a JP Morgan elemzéséről. Az amerikai bank meglátása szerint, ha ez bekövetkezik, akkor az az MNB-t is lépésre kényszerítheti, a piac már azzal számol, hogy a tervezettnél hamarabb jöhet kamatemelés a Monetáris Tanácstól. A JP Morgan elemzői úgy látják, hogy a forint gyengülése (illetve a hozamok emelkedése) a monetáris politika hitelességébe vetett félelmeknek és a feltörekvő piaci környezet változásának a következménye. Hozzáteszik: korábban is azt gondolták, hogy a jegybank több ellentétes céllal próbál "zsonglőrködni", melyek között előbb-utóbb majd döntenie kell. Tavaly ősszel még arra számítottak, hogy az MNB majd megenyhül, és hagyja erősödni a forintot. Aztán az év elejétől további nem konvencionális eszközökkel lazított az MNB, ami tovább erősítette a szembenállást a kifejezetten erős makrogazdasági fundamentumokkal és a nagy jegybankok szigorításával. Közben viszont a feltörekvő piaci hangulat negatívra fordulása megkérdőjelezte a jegybank politikáját, ami gyengébb forintban és magasabb kamatokban csapódott le, mivel a piaci szereplőknek komoly kétségeik merültek fel az MNB hitelességével kapcsolatban.

Íme egy hosszú grafikon, erről beszélünk

Így néz ki a forint hónapos grafikonja, amin látszik a 2015 januári felszúrás is:


Kis ismétlés: miért ilyen gyenge a forint?

Ahogy azt már többször is jeleztük, a forint gyengélkedésének első számú oka a fejlett országok hozamemelkedése, a feltörekvő piacokról ezzel összefüggésben történő tőkekiáramlás, a világon felerősödő kockázatkerülő befektetői magatartás, illetve az, hogy az adott helyzetben az MNB által tartott kamatszintet a piaci szereplők már nem tartják megfelelőnek. A spekulánsok számára ez csábító lehetőség, hiszen a dollárral szemben nagyon olcsó shortolni a forintot. Az elmúlt hetekben szinte közmegegyezés van a piacon, hogy a magyar fizetőeszköz lejtőre került, és változatlan körülmények mellett az euró árfolyama elkerülhetetlenül a történelmi csúcs fölé emelkedik.

Már 327 felett a forint

Délelőttre 327-ig gyengült a forint az euróval szemben, ha így folytatjuk, akkor tényleg csak egy lépés az új történelmi mélypont.


Mikor volt ennél gyengébb a forint?

Gyakorlatilag soha. 2015. januárjában volt egy felszúrás 327,6-ig, amikor összeomlott a világ devizapiaca, mivel a svájci jegybank váratlanul elengedte a frank árfolyamát. Azokban a percekben nem igazán volt jegyzés a piacon, hatalmas kilengéseket láttunk.

Vagyis gyakorlatilag a mostaninál még nem volt gyengébb a forint.

Máris ütni kezdték a forintot

Nem sokáig tartott a hajnali lokális csúcs az euró-forint árfolyamban, a reggeli órákban hamar 326,6-ig pattant a jegyzés, ami új három és féléves mélypontot jelent.


Hajnalban újabb mélyponton járt a forint

Szerda reggel 326,3-nál járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékkal volt magasabb a kedd esti szintnél. Hajnalban azonban egészen 326,5 közelébe emelkedett az euró-forint jegyzés, ami új három és féléves csúcsot jelentett. Ezek után nem lenne meglepő, ha a következő időszakban további forintgyengülés jönne, és akár a 327,6-os történelmi mélypont is elérhető közelségbe kerülne.Hajnalban újabb mélyponton járt a forint

A magyar deviza a dollárral szemben 279,5 körül kezdi a napot, míg az angol font 369,55 forintba kerül jelenleg. A dollár-forint árfolyamban az utóbbi hetekben többször láttunk 280 feletti jegyzéseket, vagyis lélektanilag is fontos szinten van a forint.

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben, míg a cseh korona stagnált. Közben a feltörekvő piacokon az orosz rubel stagnálással kezdett a dollárral szemben, a török líra viszont megint majdnem fél százalékkal gyengült, és a dél-afrikai rand is kismértékben visszaesett.

Az euró megint erősödni próbál a keddi gyengülést követően, az 1,1659 körüli jegyzés jelenleg 0,1 százalékkal magasabb a tegnapinál. Közben a japán jen 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font minimális gyengülést mutat.Hajnalban újabb mélyponton járt a forint
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
500 forint shutter