Fáj a dollár ereje: kéthetes mélyponton ragadt a forint
Deviza

Fáj a dollár ereje: kéthetes mélyponton ragadt a forint

Portfolio
Az amerikai jegybanki kamatemelési várakozások ma egyéves csúcsra hajtották a vezető devizákkal szembeni dollárindexet és ez, illetve a szűkülő kockázati prémium, továbbá a küszöbön álló kereskedelmi háborús lépések újabb nyomás alá helyezték a feltörekvő piaci devizák között a mi régiónkat is. A forint így ma fokozatosan gyengült, az euróval szemben 326 felett, a dollárral szemben pedig 281 feletti árfolyammal új kéthetes mélypontra bukott. A feltörekvő piaci nyugtalanságban benne van az is, hogy a kínai jüan hetek óta intenzíven esik a dollárral szemben (részben a kereskedelmi háború miatti burkolt jüanleértékelés miatt), és a vállalati kötvénypiacról is érkeznek feszültségről árulkodó hírek.

Fáj a dollár ereje: kéthetes mélyponton ragadt a forint

Az euró/dollár árfolyam továbbra is 1,16 körül mozog, azaz erősen maradt a dollár, sőt ha a 6 legfontosabb devizával szembeni dollárindexet nézzük, akkor azt látjuk, hogy 95,5-ös szintnél egyéves csúcsra kapaszkodott ma.
A Fed-től várt idei újabb két 25 bázispontos kamatemelés aláássa a feltörekvő piaci devizák és kötvénypiacok vonzerejét, így ez fejt ki most is leértékelési nyomást a forintra. Emellett az is, hogy továbbra is a levegőben lóg, hogy az USA 20%-os importvámot vet ki az európai autókra, ami - ahogy megírtuk - a legrosszabbul esne a magyar gazdaságnak. Ma az Európai Bizottság válaszlépéseket helyezett kilátásba az amerikai lépésre. Ebben a környezetben ma a forint a reggeli 324-ről fokozatosan 326-ig esett az euróval szemben, sőt kora este 326,5-ig bukott, ami új kéthetes forintmélypont.
A forint a dollárral szemben is kéthetes mélypontra bukott 281,5-ös árfolyamnál.


Fontos kiemelni, hogy nemcsak a forint szenvedett ma, hanem a többi régiós deviza is, így a lengyel zloty és a cseh korona is, de az orosz rubelt is adták a dél-afrikai rand mellett. Érdekes módon ma a török líra viszonylag stabil volt.


Itt a 326-os euró

A nap második felére 326-ig esett a forint az euróval szemben, ez már 0,6%-kal magasabb a szerda esti árfolyamnál. Egyelőre nem feltűnően alulteljesítő a magyar deviza, hiszen a lengyel zloty is fél százalékot esett, míg a török líra 0,65%-os mínuszban van.


Már ütik a forintot: közel a 326-os euró

A délelőtti lassú gyengülés után az utóbbi egy órában intenzívebbé váltak a kilengések a forint piacán és 325-ről rövid idő alatt 325,7-ig ugrott az euró jegyzése.


A forint esése nem egyedi a régióban: a zloty és a cseh korona is szenved, de a török líra is szenved, és a dél-afrikai randot is megütötték.


Az elmúlt napok forintmozgása alapján jól látszik, hogy működött a technikai elemzés és a 322 körüli erős támasz zóna valóban megfogta a forint menetelését, és újra a gyengülés felé fordította. A 325,9 körüli ellenállást érdemes figyelni, afelett új kéthetes forintmélypontról beszélhetnénk.


A dollár a Fed további kamatemeléseivel kapcsolatos várakozások miatt 1,16-ig erősödött az euróval szemben, így a dollár/forint jegyzések 280,7-ig ugrottak a bankközi piacon. Ez már most kéthetes forintmélypontot jelent.


A dollár sújtja a feltörekvőket

Elsősorban a dollár erősödése okozza megint a feltörekvő devizák gyengülését, az amerikai fizetőeszköz már 0,3%-kal erősödött az euróval szemben, így 1,1605 körül jár a jegyzés.


325-nél torpant meg a forint gyengülése

Délre kicsit megtorpant a forint gyengülése, most 325 körül járunk az euróval szemben.


Közben a feltörekvő piacokon megint romlik a hangulat, a török líra már 0,7%-kal gyengült ma.


Nem volt kirobbanó kereslet a magyar kötvényekre, mégis estek a hozamok

A tervezett 55 helyett 67,5 milliárd forint értékben adott el kötvényeket csütörtökön az ÁKK, a hozamok is jelentősen csökkentek a két héttel ezelőttihez képest. Az aukció mégis felemás volt, főleg a hároméves papírokra volt nagy kereslet. Tovább a cikkhez

Már 325 felett az euró jegyzése

Az utóbbi órákban tovább gyengült a forint, már 325 felett jár az euró árfolyama, ami 0,3%-kal magasabb a tegnapinál.


Erős aukcióra számít a piac

Egyelőre kitartanak többhetes mélypontjuk körül a magyar kötvénypiacok a romló nemzetközi hangulat ellenére is, mivel a befektetők arra számítanak, hogy erős kereslet lehet az ÁKK délelőtti kötvényaukcióján - írja a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó kötvénykereskedő szerint a magyar piac még mindig túladott. A tízéves hozamunk 3,26% körül jár, ez öthetes mélypontot jelent és 50 bázisponttal alacsonyabb a hónap elején látott kétéves csúcsnál.

Mindjárt tényleg itt a 325-ös euró

Délelőttre 324,7-ig gyengült a forint az euróval szemben, ez 0,2%-kal magasabb a szerda esti árfolyamnál.


Ezzel párhuzamosan a régióban továbbra sem a forint a legnagyobb vesztes, a tegnapihoz hasonlóan ma is a lengyel zloty esik a legnagyobb mértékben, 0,3 százalékos mínuszban van.


Lassan megint a 325-öt veheti célba a forint

Csütörtök reggel 324,3 körül kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez minimális gyengülést jelent szerda estéhez képest. A hét elején még 322 alatti jegyzéseket is láttunk, akkor még úgy tűnt, hogy átviheti a kulcsfontosságú ellenállását a magyar deviza, azonban hamar ismét a gyengülés útjára lépett. A dollárral szemben csütörtök reggel 278,6 körül jártunk, míg az angol font 364 forintba kerül.Lassan megint a 325-öt veheti célba a forint

A forint versenytársai közül a lengyel zloty a tegnapi nagy esés után ma újabb 0,1 százalékos gyengüléssel kezdi a napot, míg a cseh korona stagnálással nyitott. A feltörekvő piacokon a török líra 0,3 százalékos gyengüléssel kezdett, míg a dél-afrikai rand 0,1 százalékot veszített a dollárral szemben.

Az euró-dollár jegyzésben is láttunk egy kis fordulatot az utóbbi napokban, egyre több dolog mutat a dollár erősödése felé. Ennek megfelelően csütörtök reggel is 0,1 százalékkal erősödött az amerikai deviza, így 1,1632 körül járt a jegyzés. Közben a japán jen alig mozdult, az angol font pedig 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben.Lassan megint a 325-öt veheti célba a forint
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
forint191231