Előfizetői tartalom

Spekulánsok verték szét a forintot és még mindig támadásra készen állnak

Portfolio
Az átmeneti, júliusi megnyugvás ellenére még mindig nagyon nagy összegű külföldi tőke spekulál a forint további gyengülésére: április közepe és június vége között mintegy 800 milliárd forint értékű forintgyengülésre játszó pozíciót építettek ki a külföldi piaci szereplők, ami azóta sem épült le - olvasható le a Magyar Nemzeti Bank által közzétett ábrakészlet egyik grafikonjáról. Bár a forintnak sikerült júliusban elmozdulnia történelmi mélypontjától, a vele szembeni short pozíciók állományában nem látszik jelentős csökkenés, vagyis szó sincs arról, hogy a külföldi befektetők megfutamodtak volna. Ebből kifolyólag továbbra is jelentős spekulatív nyomás alatt áll a hazai fizetőeszköz.

Júniusban olyan rossz hónapja volt a forintnak, amilyenre az elmúlt 10 évben csak néhány alkalommal volt példa. Az euróval szembeni árfolyam a hónap közepén kitört abból a 300-320-as sávból, amelyben már több mint négy éve tartózkodott, június végén pedig már napról napra új történelmi mélypontra esett az árfolyam.Az intenzív gyengülés mögött a globális tőkemozgási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés