Előfizetői tartalom

Az olasz krízis súlyos csapást mért az euróra - Hova lehet menekülni ilyenkor?

Portfolio
Megtépázta idén az olasz válság az euró megítélését, az októberi fejlemények pedig még inkább ráerősítettek erre a folyamatra. Tavasszal még történelmi csúcson járt az euróval kapcsolatos optimizmus, mostanra viszont egyre nagyobb fölénybe kerülnek azok a nagybefektetők, akik az euró gyengülésére vesznek fel spekulatív pozíciókat. A gyengén teljesítő euróövezeti gazdaság és az egyre nagyobb politikai kockázatok miatt ismét menedékeszközzé vált a svájci frank, illetve a német állampapírok. Az euró megítélésének kedvezőbbé válásához óriási szükség lenne az olasz krízis enyhülésére, illetve kedvezőbb konjunktúraadatokra, előbbire azonban egyelőre nem sok esély látszik.

Amennyire szinte minden várakozást felülmúló menetelést produkált tavaly az euró, annyira váratlanul fordult meg idén a széljárás a nemzetközi devizapiacokon. A tavalyi, jelentős euróerősödést a közös deviza gyengülése váltotta fel, melynek eredményeként az euró- amerikai dollár keresztárfolyam másfél éves mélypont közelébe került. Ha úgy tetszik, idén a dollár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés