Megbüntetheti a piac Magyarországot
Deviza

Megbüntetheti a piac Magyarországot

Portfolio
A túl laza monetáris politika miatt piaci nyomás alá kerülhet Magyarország 2019-ben - olvasható a JP Morgan szerdán kiadott friss elemzésében. Az amerikai befektetési bank szakemberei szerint ennek hatására rekord gyenge, 330 feletti euróárfolyam jöhet, és a magyar kötvényeket is alulsúlyozásra javasolják.
Az infláció emelkedésének üteme a régióban Magyarországon a legmagasabb, és a hitelkiáramlásban is élen járunk - emeli ki 2019-re vonatkozó elemzésében a JP Morgan. Ugyanakkor hozzáteszik a szakemberek, hogy a beszerzési menedzserindexek és a GDP-adatok egyelőre arra utalnak, hogy a magyar gazdaság ellenállóképessége a legerősebb az uniós források előfinanszírozásának köszönhetően.

A gazdaságot a túlfűtöttség fenyegeti, miközben a jegybank még mindig nem szigorított politikáján

- olvasható az amerikai bank elemzésében.

A JP Morgan elemzői azt gondolják, hogy ez az ellentmondás 2019-ben komoly piaci korrekcióhoz vezethet. Nagyrészt ennek köszönhetően alulsúlyozásra javasolják a forintot még a lengyel zlotyval szemben is. A forint gyengülését szerintük elsősorban a tőkekiáramlás indíthatja el, azt gondolják, hogy a befektetők még mindig túlpozícionáltak a forint piacán a régióhoz képest.

A JP Morgan konkrét előrejelzése szerint márciusra 297-ig gyengülhet a forint a dollárral szemben, ez az 1,11-es euró-dollár becslésükkel párosulva 330 körüli eurót jelenthet, majd júniusra 334,5-ig gyengülhet tovább a forint, ami már rekord árfolyamot jelentene. És ez még nem lenne a lejtő alja a forint számára, az amerikai banknál azt gondolják, hogy jövő szeptemberre a 340-et is megközelítheti az euró árfolyama, ami a majd lépésre késztetheti az MNB-t. Arra számítanak, hogy először a harmadik negyedévben 20 bázisponttal, majd a negyedik negyedévben további 40 bázisponttal emelik majd a 0,9 százalékos alapkamatot, ami így 2019 végére 1,5% lehet. A forinton viszont ez sem biztos, hogy segít majd, 2019 végén 344,5 körüli euróárfolyamot várnak az elemzők.

Az állampapír-piacon azt gondolják az elemzők, hogy az alacsony hozamok megmozgatják majd a spekulatív befektetők fantáziáját, ráadásul a fizetési mérleg támogatása is egyre kisebb lehet. A szakemberek a magyar kötvényeket is alulsúlyozzák, bár már az idén 160 bázisponttal emelkedett a magyar tízéves hozam, de még így is alacsony a növekedés és az infláció függvényében.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
GettyImages-500406320