Elbukhatja jövőre Magyarország a piac szerelmét?
Deviza

Elbukhatja jövőre Magyarország a piac szerelmét?

Portfolio
Az utóbbi hónapokban többéves csúcsra emelkedett a külföldiek forintkötvény-állománya, a jövő évi kilátásaink azonban nem túl fényesek. Az elemzők szerint az infláció emelkedésével fennáll annak veszélye, hogy az MNB komoly hibát követ el, ezért masszív hozamemelkedésre lehet számítani. Vagyis elképzelhető, hogy hiába mozdult el a szigorítás felé a jegybank, ez nem lesz elég a befektetőknek.

A jegybankok mozgatják a szálakat

Nem meglepő, hogy az utóbbi években a jegybankok monetáris politikája határozta meg a kötvénypiaci folyamatokat, 2018 nagy meglepetése sokak számára az amerikai hozamemelkedés mértéke lehetett. Európában nem láttunk hasonló váratlan folyamatot, az EKB folytatta eszközvásárlását, ami alacsonyan tartotta a nyugat-európai hozamokat, de tovább nem tudtak csökkenni.

Miben lehet más 2019? A szakértők szerint elég sokmindenben. A lassuló növekedés óvatossá teheti a jegybankokat a további szigorítással kapcsolatban, ráadásul a bővülés visszaesése az inflációt is lefelé nyomhatja, ami szintén abba az irányba mutat, hogy nem lesz további szigorítási nyomás a Feden és az EKB-n. Az amerikai tízéves hozamban könnyen lehet, hogy az idén láttuk a csúcsot a jelenlegi ciklusban, a tízéves jegyzés 3,25% körül tetőzött, aminél magasabbat nem biztos, hogy látunk jövőre - véli például Charles Schwab világhírű befektető, aki a Seeking Alpha hasábjain osztotta meg véleményét. Szerinte az amerikai jegybank 2019 közepe körül akár véget is vethet a kamatemeléseknek, ez pedig korlátozza a további hozamemelkedés terét.

Schwab szerint jövőre is komoly ingadozásokra lehet számítani a kötvénypiacon, hiszen a piac próbál felkészülni az olcsó pénz korszakának végére. Ugyanakkor a fő trend az lehet, hogy az elmúlt két év hozamemelkedése után inkább a hozamgörbe laposodása kerül előtérbe, vagyis a rövid jegyzések is elindulhatnak felfelé.

Közben az EKB sarokba szorulhat, hiszen az eddigi kommunikáció alapján épp 2019 második felében kellene elkezdenie kamatot emelni, azonban ha a növekedés lassul és az infláció nyomott lesz, akkor az könnyen megtorpedózhatja a szigorítási terveket. Így a nyugat-európai hozamok emelkedésére sincs igazán nagy tér, legfeljebb az hajthatja fel kicsit a jegyzéseket, hogy a jegybank lezárja eszközvásárlásait.

Megint beleszerettek Magyarországba, de ez hamar változhat

Az utóbbi hetekben többször írtunk arról, hogy megint elkezdett emelkedni a külföldi befektetők forintkötvény-állománya, mely átlépte a 4000 milliárd forintot. Erre évek óta nem volt példa, így bátran kijelenthető, hogy valaki vagy valakik megint beleszerettek a magyar piacba. Egyelőre konkrét befektetőket, cégeket nem látunk a sztori mögött, azt sem lehet tudni, mennyire koncentrálódik egy kézben az elmúlt néhány hónap növekedése.

Elbukhatja jövőre Magyarország a piac szerelmét?
Közben a magyar hozamok szempontjából felemás év volt 2018, hiszen eleinte újabb és újabb történelmi mélypontokat döntöttek a kötvényeink, majd tavasztól a forint gyengülésével párhuzamosan a hozamok is emelkedésnek indultak. Közben a rövid oldalt továbbra is horgonyozza az MNB alacsony kamata, így volt olyan pillanat, amikor jó eséllyel a magyar volt a világ legmeredekebb hozamgörbéje, a legnagyobb volt a különbség a rövid és a hosszú jegyzések között.

A szakértők szerint a 2019-es év már korántsem a magyar állampapírok diadalmenetéről fog szólni, könnyen jelentős hozamemelkedést láthatunk. A Societé Generale elemzői szerint a jelenlegi 3,2 százalék körüli tízéves hozam 2019 végére 4,6% is lehet, vagyis 140-150 bázispontos emelkedést láthatunk, ez pedig a brazil piac után a második legnagyobb lehet a francia bank szerint.

Elbukhatja jövőre Magyarország a piac szerelmét?
Vagyis komoly alulteljesítés jellemezheti a magyar piacot, ha például csak a régiót vizsgáljuk, akkor a lengyel tízéves hozam ma 15 bázisponttal marad el a magyartól, egy év múlva ez a különbség 70 bázispont is lehet a SocGen szerint. A cseh papírokkal szemben pedig a jelenlegi 120 bázispont körüli hozamfelárunk 250 bázispontra emelkedhet. Vagyis az elemzők azt gondolják, hogy szinte csak a magyar hozamok emelkednek majd a régióban. Minek köszönhető ez?

A szakemberek kiemelik, hogy az elmúlt években a magyar gazdaság komoly növekedést produkált, ami a munkaerőpiac korábban nem látott feszességéhez és emelkedő bérekhez vezetett. Az MNB igyekezett a maginflációra koncentrálni, emiatt alacsonyan tudta tartani a kamatokat, mostanra azonban reális annak veszélye, hogy a jegybank túl messzire ment, illetve a piac elkezdi beárazni az elszabaduló infláció kockázatát. (Az elemzés még a keddi kamatdöntés előtt készült, így nem tudni, hogy a most megütött kimondottan héja hangvétel változtat-e a SocGen véleményén.). A francia bank szerint jelenleg főleg a hosszú magyar kötvények számítanak drágának a piacon, ezért 2019-re enyhe alulsúlyozást javasolnak. Az elemzők szerint kockázatot jelent az is, hogy a magyar bankrendszer likviditásszűke miatt egy fontos vételi erő tűnhet el az állampapírok piacáról.

Összességében a nemzetközi kötvénypiacon a Fed várható politikája határozhatja meg 2019 legfontosabb trendjét, illetve az lehet a kérdés, hogy az EKB vásárlásainak leállásával elindulnak-e felfelé az európai hozamok. Itthon az infláció és az arra adott jegybanki válasz lehet meghatározó, ha az MNB tovább késlekedik az infláció emelkedése mellett, akkor könnyen megbüntetheti a piac Magyarországot, akár jelentős alulteljesítés is jöhet a feltörekvő piacokhoz képest. Ha pedig elindul egy komolyabb hozamemelkedés, akkor az negatívan érintheti a most felhízott külföldi állományt, a tőkekivonás pedig az illikvid bankrendszer mellett tovább hajthatja felfelé a hozamokat. Persze arra is van esélyünk, hogy megússzuk az egészet, az infláció szép lassan lecsillapodik, vagy legalábbis nem emelkedik olyan ütemben, ahogy várják, az EKB kitart 2019 második feléig az alacsony kamat mellett, akkor pedig az MNB-n sem lesz nyomás, hogy szigorítson.

bika wall street index tőzsde
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
airbnb app
Laura Codruta Kövesi európai főügyész
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1277173258